Svet 21

06.10.2024.

21:27

Uživo Stižu F-16 Ukrajini; Masovni napad; Dronovi su uništeni VIDEO

Rat u Ukrajini - 956. dan.

Izvor: B92.net

Stižu F-16 Ukrajini; Masovni napad; Dronovi su uništeni VIDEO
Profimedia/Pablo Miranzo/Anadolu/ABACAPRESS.COM

Podeli:

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da očekuje da naredna nedelja bude istorijska za odbranu Ukrajine i da će "smislene odluke" biti donete u okviru sastanka Kontakt grupe za odbranu Ukrajine u američkoj vazduhoplovnoj bazi Ramštajn u Nemačkoj 12. oktobra.

U Kijevu se čulo više eksplozija, dok je na snazi upozorenje na vazdušnu opasnost. Borbe se vode duž linije fronta u Donjeckoj i Zaporoškoj oblasti.

Uživo

21:21

Holandija isporučila Ukrajini prvi kontignet aviona F-16

Holandija je isporučila prvi kontigent svojih borbenih aviona F-16 Ukrajini, saopštio je danas holandski ministar odbrane Ruben Brekelmans.

''Prvi put mogu zvanično da sapoštim da su holandski F-16 avioni isproučeni Ukrajini. Ovo je hitno potrebno''', napisao je on na svom nalogu na mreži Iks, ali nije naveo koliko tačno aviona je poslato.

On je istakao da će preostalih 24 aviona biti isporučena Kijevu u narednim mesecima.

''Tokom svoje posete Harkova video sam štetu napravljenu u ruskim vazdušnim napadima. Sirene za vazdušnu opasnost često su se oglašavale'', naveo je on.
 

19:59

Udar bespilotnih letelica na Odesu, jedna osoba ranjena

Meta ruskih bespilotnih letelica bila je i crnomorska luka Odesa, saopštili su ukrajinski zvaničnici.

Državna služba za vanredne situacije navela je da je jedna osoba ranjena, a da su skladišta i teretni kamioni oštećeni tokom napada.

19:58

Kijev: Oboreno 56 od 87 ruskih dronova

Ukrajinske vazduhoplovne snage saopštile su da je Rusija tokom noći lansirala 87 dronova i četiri rakete na teritoriju te zemlje.

Jedinice protivvazdušne odbrane Ukrajine uništile su 56 dronova i dve rakete, navodi se u saopštenju objavljenom na Telegramu.

19:58

Uništeni svi ruski dronovi lansirani na Kijev

Protivvazduhoplovna odbrana neutralisala je sve dronove iznad Kijeva i na prilazima gradu, objavio je na Telegramu šef ukrajinske Uprave za civilno vazduhoplovstvo Sergij Popko, ne navodeći tačan broj uništenih bespilotnih letelica.

Popko je naveo da nije bilo žrtava niti materijalnih razaranja, prenosi Interfaks Ukrajina.

"Napadi su izvedeni u talasima i iz različitih pravaca. Uzbuna za vazdušni napad proglašavana je tri puta i ukupno je trajala više od pet sati", naveo je Popko.

19:56

Bajden smislio novi plan za Ukrajinu pre odlaska sa dužnosti

Američki predsednik Džozef Bajden razvio je novi plan za Ukrajinu pre odlaska sa funkcije, piše portal "Conversation".

U članku se navodi da šef Bele kuće želi da ostavi za sobom nasleđe, a napredak u podršci Ukrajini mogao bi da bude njegova "poslednja pobeda" koja će se pamtiti.

"Prvo, on želi da snažno poruči da će SAD podržavati Ukrajinu. Kamen-temeljac ovoga bio je sastanak u Beloj kući prošle nedelje između Bajdena, Harisove i Zelenskog", smatraju autori članka.

Time Bajden želi da pokaže da Kijev ostaje glavni prioritet za Vašington.

Istovremeno, on želi da stvori sliku da će se američka podrška nastaviti i na način da Tramp neće moći da je ignoriše, navodi se u članku.

15:09

Vazdušnom bombom uništen ukrajinski prelaz preko reke

Ruska avijacija je preciznim udarom vazdušnom bombom uništila prelaz ukrajinske vojske preko reke Oskol kod sela Gorohovatka u Harkovskoj oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Kako se navodi u saopštenju, u vreme udara neprijateljski transport je prevozio ljudstvo na rotaciju.

14:59

Ministarstvo odbrane Rusije: Ukrajinske trupe poražene na području 15 naselja Kurske oblasti

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da su u udarima avijacije i artiljerije ukrajinske trupe poražene na području 15 naselja Kurske oblasti, prenosi Tas.

13:30

Udar bespilotnim letelicama na Odesu, jedna osoba ranjena

Meta ruskih bespilotnih letelica bila je i crnomorska luka Odesa, saopštili su ukrajinski zvaničnici.

Državna služba za vanredne situacije navela je da je jedna osoba ranjena, a da su skladišta i teretni kamioni oštećeni tokom napada.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: