Svet 11

06.10.2024.

23:45

Zaprećeno je: "Uzvratićemo udarac"; Iran otvorio vazdušni prostor VIDEO

Na Bliskom istoku situacija eskalira. Izrael je napao džamiju u Gazi, veliki je broj mrtvih i povređenih.

Izvor: B92.net

Zaprećeno je: "Uzvratićemo udarac"; Iran otvorio vazdušni prostor VIDEO
Tanjug/AP Photo/Bilal Hussein

Podeli:

Načelnik Generalštaba izraelske vojske Herci Halevi izjavio je da IDF bez predaha nastavlja sa napadima na Hezbolah u Libanu.

Komesar Ujedinjenih nacija za izbeglice Filipo Grandi izjavio je da se Liban bori sa užasnom krizom dok se nastavlja bombardovanje izraelskih snaga. 

Završeno

23:42

Ukinuta ograničenja letova u Iranu

U Iranu su ukinuta ograničenja letova, nakon što su ponovo uspostavljeni svi bezbednosni uslovi, preneo je večeras Rojters pozivajući se na iranske medije.

Prethodno je iz Organizacije za civilnu avijaciju Irana najavljeno da će letovi biti otkazani od 21 čas do sutra ujutru u 6 sati po lokalnom vremenu.

Iran je uveo ograničenja letova u utorak kada je lansirao rakete na Izrael koji je obećao da će uzvratiti na napad.
 

23:40

Grandi: Izrael vazdušnim napadima na Liban prekršio međunarodno pravo

Visoki komesar Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR) Filipo Grandi izjavio je u Bejrutu da je Izrael vazdušnim napadima na Liban prekršio međunarodno humanitarno pravo jer su mete bili civili i civilna infrastruktura.

Pozvao je sve strane da se obustave sukobi u Libanu i Pojasu Gaze.

21:56

Fon der Lajen povodom godišnjice još jednom osudila napade Hamasa

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je povodom godišnjice napada palestinskog pokreta Hamas na Izrael još jednom najoštrije osudila, kako je navela, varvarske napade, dodajući da ne može biti opravdanja za akte terora.

Ona je u saopštenju objavljenom na sajtu EK navela da se 7. oktobra 2023. svet se probudio i video "zastrašujuće prizore neizrecivog divljaštva, scene koje će nam zauvek ostati urezane u svesti”.

Prema njenim rečima, ovi napadi su doneli ogromne patnje ne samo narodu Izraela, već i nedužnim Palestincima. 

"Povodom ove tragične godišnjice, želim da odam poštu sećanju na žrtve. Evropska unija je uz sve nedužne ljude čiji životi su uništeni od tog sudbonosnog dana", navela je fon der Lajen.
 

20:04

Direktorka Unicefa upozorava da će rat u Gazi ostaviti dugotrajne posledice na decu

Izvršna direktorka Fonda za decu Ujedinjenih nacija (UNICEF) Katrin Rasel upozorila je danas da će rat u Pojasu Gaze ostaviti dugotrajne posledice na decu koja su pretrpela gubitke najbližih, raseljavanje i suočena su sa stalnim nedostatkom hrane i vode.

"Ako gledate Gazu očima deteta, to je pakao", rekla je Rasel za Si-Bi-Es (CBS).
Ona je rekla da će deca u Gazi godinama imati traume zbog rata.

Rasel je istakla da je dopremanje humanitarne pomoći za Pojas Gaze i dalje izloženo velikim opasnostima.

Prema podacima Ministarstva zdravlja u Gazi, više od 41.820 Palestinaca je ubijeno, a 96.910 je ranjeno u izraelskim napadima na Pojas Gaze od 7. oktobra prošle godine, od kojih su većina žene i deca.  
 

18:53

Visoki komesar Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR) Filipo Grandi izjavio je danas u Bejrutu da je Izrael vazdušnim napadima na Liban prekršio međunarodno humanitarno pravo jer su mete bili civili i civilna infrastruktura.

16:59

Uništavanje džamije

16:59

Snažne eksplozije u Bejrutu

15:21

"Najžešće u odnosu na prethodne noći, zgrade su se tresle"

"Sinoć je bilo najžešće u odnosu na prethodne noći. Zgrade su se tresle oko nas, prvo sam mislio da je zemljotres. Bilo je na desetine potresa, nismo mogli sve da ih izbrojimo, a zvuci su bili zaglušujući", rekao je Hanan Abdulah koji živi u južnom predgrađu Bejruta.

Video snimci postavljeni na društvenim mrežama, koje Rojters nije mogao da proveri, pokazuju nova oštećenja na autoputu koji vodi od bejrutskog aerodroma preko njegovih južnih predgrađa do centra grada.

14:17

Teroristički napad na autobuskoj stanici u Izraelu: Devet osoba izbodeno nožem

13:56

Papa Franja zahteva momentalni prekid vatre na Bliskom istoku

Papa Franja ponovo je danas zatražio "momentani prekid vatre" na Bliskom istoku, kao i oslobađanje izraelskih talaca koje drži Hamas, uoči prve godišnjice početka rata u Gazi. 

"Sutra će biti prva godišnjica terorističkog napada na stanovništvo Izraela, kome ponavljam svoju podršku. Ne zaboravimo da još ima brojnih talaca u Gazi, čije momentano oslobađanje tražim", rekao je papa posle nedeljne molitve.

"Od tog dana Bliski istok uvučen je u sve teže patnje, sa destruktivnim vojnim akcijama koje i dalje pogađaju palestinsko stanovništvo", nastavio je papa.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: