Svet 9

06.10.2024.

13:21

Uživo Izraelska vojska izdala nova upozorenja; Opkoljeni su; "Uzvratićemo udarac" VIDEO

Na Bliskom istoku situacija eskalira. Izrael je napao džamiju u Gazi, veliki je broj mrtvih i povređenih.

Izvor: B92.net

Izraelska vojska izdala nova upozorenja; Opkoljeni su; "Uzvratićemo udarac" VIDEO
B92.net

Podeli:

Načelnik Generalštaba izraelske vojske Herci Halevi izjavio je da IDF bez predaha nastavlja sa napadima na Hezbolah u Libanu.

Komesar Ujedinjenih nacija za izbeglice Filipo Grandi izjavio je da se Liban bori sa užasnom krizom dok se nastavlja bombardovanje izraelskih snaga. 

Uživo

13:19

Izraelska vojska izdala nova upozorenja za evakuaciju u južnom Libanu

Izraelska vojska (IDF) izdala je danas nova upozorenja za evakuaciju oko 25 oblasti na jugu Libana.

Stanovnici tih oblasti pozvani su da se bez olaganja evakuišu severno od reke Avali, prenosi Rojters.

Izrael je, osim vazdušnih udara na Liban, od 1. oktobra pokrenuo kopnenu operaciju protiv Hezbolaha u južnom Libanu.

12:44

Premijer Libana traži pritisak na Izrael

Južna predgrađa Bejruta bila su jutros meta novih izraelskih napada iz vazduha, a noćašnji udari na to uporište Hezbolaha bili su najveći dosad, javila je zvanična libanska Novinska agencija.

Libanski premijer Nadžib Mikati pozvao je danas "svet da izvrši pritisak" na Izrael, kako bi se obavezao na prekid vatre.

Izveštači Frans presa su čuli jaku eksploziju i videli kako se dim diže iz južnih predgrađa.

11:32

Vlasti Libana: U subotnjim vazdušnim udarima širom zemlje poginule 23 osobe

Najmanje 23 osobe su poginule, a 93 ranjene u subotnjim izraelskim vazdušnim udarima širom Libana, saopštilo je tamošnje Ministarstvo zdravlja.

Napadi su bili usmereni na gradove i sela južnog Libana, Nabatijeh, istočnu provinciju Beka, Balbek-Hermel, planinu Liban i sever zemlje, dodalo je ministarstvo u svojoj objavi na platformi Iks.

Kako navodi Al Džazira, podaci o žrtvama nisu uključili u nedavnom bombardovanju južnih predgrađa Bejruta posle ponoći.

10:34

Trupe IDF opkolile izbeglički kamp Džabaliju na severu Gaze

Izraelske snage su opkolile izbeglički kamp Džabalija u severnoj Gazi.

Portparol agencije za civilnu odbranu Gaze Mahmud Basal rekao je da su višestruki udari potresli Džabaliju tokom noći i da je bilo mnogo žrtava.

Izraelske snage su redovno bombardovale Džabaliju otkako je počeo rat u Gazi, raselivši skoro sve njene stanovnike.

"Trupe 401. brigade i 460. brigade uspešno su opkolile to područje i u toku su operacije“, navodi se u saopštenju izraelske vojske.

09:10

Hezbolah: Gađali smo ih

Libanska grupa Hezbolah saopštila je rano jutros da je raketama gađala izraelske vojnike u naselju Al-Manara i okolini na severu Izraela u, kako je navedeno, "znak podrške palestinskom narodu i odbrane Libana".

Hezbolah je takođe naveo da je gađao izraelske snage u toj oblasti dok su "evakuisale ranjene i ubijene vojnike", prenosi CNN.

Izrael je, osim vazdušnih udara na teritoriju Libana, od 1. oktobra pokrenuo kopnenu operaciju protiv Hezbolaha u južnom Libanu.

09:05

Makron: Žalim zbog odluke Netanjahua o Libanu

Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je da žali zbog izbora izraelskog premijera Benjamina Netanjahua kada je reč o Libanu, posebno kopnenih operacija.

"Žalim što je premijer Netanjahu doneo drugačiji izbor (od predloženog prekida vatre od Pariza i Vašingtona), preuzeo tu odgovornost, posebno za kopnene operacije na libanskoj teritoriji", rekao je Makron na konferenciji za novinare povodom zatvaranja 19. Samita Frankofonije u Parizu, a prenosi magazin "La depeš".

Naveo je da Francuska podržava bezbednost Izraela i da će u ponedeljak primiti porodice francusko-izraelskih žrtava Hamasovog napada 7. oktobra prošle godine.

08:01

Udari na Bejrut

08:00

Sirene duž izraelske obale: "Presreli smo dve rakete"

Izrael kaže da je uspešno presreo dve rakete lansirane s libanske teritorije.

Sirene su se ranije oglasile između Haife i Hadere duž obale.

07:59

Izraelska vojska: Napali smo skladište oružja i teorirističku infrastrukturu u Bejrutu

Izraelska vojska kaže da je tokom noći napala skladišta oružja i terorističku infrastrukturu koja pripada Hezbolahu.

Pre "niza ciljanih napada" navodi se da su preduzeti brojni koraci kako bi se civilne žrtve svele na minimum, uključujući "upozorenja stanovništvu u tom području".

IDF je u saopštenju rekao: "Teroristička organizacija Hezbolah namerno ugrađuje svoja postrojenja za proizvodnju oružja i oružje ispod stambenih zgrada u srcu grada Bejruta, dovodeći u opasnost civilno stanovništvo u tom području.

"IDF nastavlja da deluje na degradaciji i demontiranju Hezbolahovih sposobnosti."

07:56

Netanjahu: Uzvratićemo udarac

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je da Izrael menja odnos snaga na severu, da ima "dužnost" da uzvrati udarac Iranu i da će to učiniti. Netanahu je najavio da će Izrael uzvratiti Iranu zbog napada balističkim projektilima u utorak, prenosi Tajms of Izrael.

"Iran je dva puta ispalio stotine projektila na našu teritoriju i naše gradove - napadi balističkih raketa među najvećim u istoriji. Izrael ima dužnost i pravo da se brani i odgovori na ove napade i mi ćemo to učiniti", rekao je premijer Izraela u video izjavi.

Naveo je da je izraelska vojska uništila veliki deo zaliha raketa Hezbolaha, a da sada uništava tunele Hezbolaha blizu granica Izraela. On je rekao da je, iako vojska još nije otklonila pretnje, "jasno da je kurs rata promenjen".

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Odlučeno: "Zbogom vinogradi"

Francuska, najveći svetski proizvođač vina, obezbedila je sredstva Evropske unije u iznosu od 120 miliona evra za uklanjanje svojih vinograda zbog slabije globalne potražnje za vinom.

19:10

4.10.2024.

1 d

Podeli: