Svet 8

06.10.2024.

11:33

Uživo Opkoljeni su; "Uzvratićemo udarac" VIDEO

Na Bliskom istoku situacija eskalira. Izrael je napao džamiju u Gazi, veliki je broj mrtvih i povređenih.

Izvor: B92.net

Opkoljeni su; "Uzvratićemo udarac" VIDEO
Tanjug/AP Photo/Leo Correa

Podeli:

Načelnik Generalštaba izraelske vojske Herci Halevi izjavio je da IDF bez predaha nastavlja sa napadima na Hezbolah u Libanu.

Komesar Ujedinjenih nacija za izbeglice Filipo Grandi izjavio je da se Liban bori sa užasnom krizom dok se nastavlja bombardovanje izraelskih snaga. 

Uživo

11:32

Vlasti Libana: U subotnjim vazdušnim udarima širom zemlje poginule 23 osobe

Najmanje 23 osobe su poginule, a 93 ranjene u subotnjim izraelskim vazdušnim udarima širom Libana, saopštilo je tamošnje Ministarstvo zdravlja.

Napadi su bili usmereni na gradove i sela južnog Libana, Nabatijeh, istočnu provinciju Beka, Balbek-Hermel, planinu Liban i sever zemlje, dodalo je ministarstvo u svojoj objavi na platformi Iks.

Kako navodi Al Džazira, podaci o žrtvama nisu uključili u nedavnom bombardovanju južnih predgrađa Bejruta posle ponoći.

10:34

Trupe IDF opkolile izbeglički kamp Džabaliju na severu Gaze

Izraelske snage su opkolile izbeglički kamp Džabalija u severnoj Gazi.

Portparol agencije za civilnu odbranu Gaze Mahmud Basal rekao je da su višestruki udari potresli Džabaliju tokom noći i da je bilo mnogo žrtava.

Izraelske snage su redovno bombardovale Džabaliju otkako je počeo rat u Gazi, raselivši skoro sve njene stanovnike.

"Trupe 401. brigade i 460. brigade uspešno su opkolile to područje i u toku su operacije“, navodi se u saopštenju izraelske vojske.

09:10

Hezbolah: Gađali smo ih

Libanska grupa Hezbolah saopštila je rano jutros da je raketama gađala izraelske vojnike u naselju Al-Manara i okolini na severu Izraela u, kako je navedeno, "znak podrške palestinskom narodu i odbrane Libana".

Hezbolah je takođe naveo da je gađao izraelske snage u toj oblasti dok su "evakuisale ranjene i ubijene vojnike", prenosi CNN.

Izrael je, osim vazdušnih udara na teritoriju Libana, od 1. oktobra pokrenuo kopnenu operaciju protiv Hezbolaha u južnom Libanu.

09:05

Makron: Žalim zbog odluke Netanjahua o Libanu

Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je da žali zbog izbora izraelskog premijera Benjamina Netanjahua kada je reč o Libanu, posebno kopnenih operacija.

"Žalim što je premijer Netanjahu doneo drugačiji izbor (od predloženog prekida vatre od Pariza i Vašingtona), preuzeo tu odgovornost, posebno za kopnene operacije na libanskoj teritoriji", rekao je Makron na konferenciji za novinare povodom zatvaranja 19. Samita Frankofonije u Parizu, a prenosi magazin "La depeš".

Naveo je da Francuska podržava bezbednost Izraela i da će u ponedeljak primiti porodice francusko-izraelskih žrtava Hamasovog napada 7. oktobra prošle godine.

08:01

Udari na Bejrut

08:00

Sirene duž izraelske obale: "Presreli smo dve rakete"

Izrael kaže da je uspešno presreo dve rakete lansirane s libanske teritorije.

Sirene su se ranije oglasile između Haife i Hadere duž obale.

07:59

Izraelska vojska: Napali smo skladište oružja i teorirističku infrastrukturu u Bejrutu

Izraelska vojska kaže da je tokom noći napala skladišta oružja i terorističku infrastrukturu koja pripada Hezbolahu.

Pre "niza ciljanih napada" navodi se da su preduzeti brojni koraci kako bi se civilne žrtve svele na minimum, uključujući "upozorenja stanovništvu u tom području".

IDF je u saopštenju rekao: "Teroristička organizacija Hezbolah namerno ugrađuje svoja postrojenja za proizvodnju oružja i oružje ispod stambenih zgrada u srcu grada Bejruta, dovodeći u opasnost civilno stanovništvo u tom području.

"IDF nastavlja da deluje na degradaciji i demontiranju Hezbolahovih sposobnosti."

07:56

Netanjahu: Uzvratićemo udarac

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je da Izrael menja odnos snaga na severu, da ima "dužnost" da uzvrati udarac Iranu i da će to učiniti. Netanahu je najavio da će Izrael uzvratiti Iranu zbog napada balističkim projektilima u utorak, prenosi Tajms of Izrael.

"Iran je dva puta ispalio stotine projektila na našu teritoriju i naše gradove - napadi balističkih raketa među najvećim u istoriji. Izrael ima dužnost i pravo da se brani i odgovori na ove napade i mi ćemo to učiniti", rekao je premijer Izraela u video izjavi.

Naveo je da je izraelska vojska uništila veliki deo zaliha raketa Hezbolaha, a da sada uništava tunele Hezbolaha blizu granica Izraela. On je rekao da je, iako vojska još nije otklonila pretnje, "jasno da je kurs rata promenjen".

07:56

Napad na džamiju: Poginule 24 osobe

Bilans poginulih u izraeelskom napadu n džamiju i školu gde su prema navodima kancelarije za medije vlade u Gazi koju vodi Hamas, bila smeštena raseljena lica porastao je na najmanje 24. Ranjene su 93 osobe.

Udari na džamiju i školu, u blizini bolnice El Aksa u Deir el Balahu u centralnom pojasu Gaze, usledili su u trenutku kada se rat između Izraela i palestinske militantne grupe Hamas u enklavi približava svojoj prvoj godišnjici.

U sopstvenom saopštenju, izraelska vojska je saopštila da je izvela "precizne udare na teroriste Hamasa" koji su delovali u okviru komandnih i kontrolnih centara smeštenih u školi Ibn Rušd i džamiji Šuhada el Aksa u oblasti Deir el Balaha.

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Odlučeno: "Zbogom vinogradi"

Francuska, najveći svetski proizvođač vina, obezbedila je sredstva Evropske unije u iznosu od 120 miliona evra za uklanjanje svojih vinograda zbog slabije globalne potražnje za vinom.

19:10

4.10.2024.

1 d

Podeli: