Svet 0

05.10.2024.

22:51

Haos na potestima u Rimu: Policija tukla, koristila vodeni top... VIDEO

Desetine hiljada demonstranata izašlo je danas na ulice nekoliko velikih gradova širom sveta tražeći okončanje krvoprolića u Gazi, dok se sukob u palestinskoj enklavi približava svojoj prvoj godišnjici i širi se na region.

Izvor: Index.hr

Haos na potestima u Rimu: Policija tukla, koristila vodeni top... VIDEO
Tanjug/Roberto Monaldo/LaPresse via AP

Podeli:

Oko 40.000 propalestinskih demonstranata marširalo je centralnim Londonom, dok su se hiljade okupile u Parizu, Rimu, Manili i Kejptaunu.

Masakr 7. oktobra, a potom i brutalan odgovor Izraela

Rat je počeo kada je militantna palestinska grupa Hamas napala južni Izrael 7. oktobra 2023. Prema izraelskim podacima, ubijeno je 1.200 ljudi, a oko 250 je uzeto za taoce.

Izraelski osvetnički napad na Gazu koji je usledio ubio je skoro 42.000 Palestinaca i raselio skoro celu populaciju enklave od 2,3 miliona, prema Ministarstvu zdravlja Gaze.

"Nažalost, uprkos našoj dobroj volji, izraelska vlada ne obraća pažnju. Samo nastavlja sa zločinima u Gazi, sada u Libanu i Jemenu, a verovatno i u Iranu", rekla je demonstrantkinja Agnes Kori, koja je demonstrirala u Londonu.

"A naša vlada, naša britanska vlada, nažalost, samo daje izjave i saopštenja, nastavljajući da isporučuje oružje Izraelu", dodala je ona.

Hapšenja u Londonu, sukobi sa policijom u Rimu

U Londonu su proizraelske pristalice mahale zastavama dok su prolazili propalestinski demonstranti. Kako je saopštila policija, na marginama protesta uhapšeno je 15 osoba. Policija nije saopštila kojoj grupi pripadaju privedeni.

Nakon izbijanja sukoba u Rimu, policija je pokušala da rastera demonstrante vodenim topovima i suzavcem. Tamo se okupilo oko 6.000 demonstranata, prkoseći zabrani mirnih demonstracija u centru grada uoči godišnjice 7. oktobra.

Na protestu u Berlinu okupilo se oko 1.000 demonstranata. Držali su palestinske zastave dok su uzvikivali "Godina genocida", izraz koji Izrael osporava, govoreći da se samo brani. Demonstranti su takođe kritikovali policijsko nasilje nad propalestinskim demonstrantima u Nemačkoj.

Kontraprotest u Berlinu

Pristalice Izraela u Berlinu protestovale su protiv sve izraženijeg antisemitizma.

Tamo su izbili sukobi između policije i propalestinskih kontrademonstranata.

Prošle godine, razmere ubijanja i razaranja u Gazi izazvale su neke od najvećih globalnih protesta poslednjih godina. Pristalice izraelske strane tvrde da je ovaj talas besa podstakao i stvorio antisemitsku atmosferu u kojoj demonstranti dovode u pitanje pravo Izraela da postoji kao nacija. 

Rat u Gazi proširio se širom regiona, privlačeći grupe koje podržava Iran u Libanu, Jemenu i Iraku. Izrael je poslednjih nedelja oštro pojačao svoju kampanju protiv libanske grupe Hezbolah koju podržava Iran, a Iran je ove nedelje ispalio rakete na Izrael.

"Plašimo se regionalnog rata jer trenutno postoje tenzije sa Iranom, a možda i sa Irakom i Jemenom", rekao je Husam Husein, libansko-francuski demonstrant koji protestuje u Parizu.

"Zaista moramo da zaustavimo rat jer je postao nepodnošljiv", dodao je on.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: