Svet 0

05.10.2024.

19:05

Rusi streljali zarobljenike kod Vovčanska

Regionalni tužilac u Harkovu Oleksandr Filčakov saopštio je danas da su ruske snage pogubile četiri ukrajinska vojnika na teritoriji fabrike agregata u Vovčansku u Harkovskoj oblasti.

Izvor: Tanjug

Rusi streljali zarobljenike kod Vovčanska
EPA-EFE/Maria Senovilla

Podeli:

"Tužioci su do danas već započeli pretpretresnu istragu o činjenici kršenja zakona i običaja ratovanja u vezi sa namernim ubistvom četvorice ratnih zarobljenika - pripadnika Oružanih snaga Ukrajine, koje su pogubile Oružane snage Rusije. Ruska vojska po naređenju komande u leto 2024. godine na teritoriji fabrike agregata u gradu Vovčansku", rekao je Filčakov, prenosi Ukrinform.

Prema njegovim rečima, činjenično stanje utvrđuje se u saradnji sa Glavnom obaveštajnom upravom Ministarstva odbrane Ukrajine, a povod za istragu je ispitivanje ruskih ratnih zarobljenika koji su svedočili o izvršenju navedenog zločina.


"Naravno, istraga ovakvih zločina ima svoje poteškoće, posebno zbog neprijateljstava koja otežavaju pristup mestu događaja. Međutim, ovaj slučaj je jedinstven, jer je osoba koja bi mogla da bude osumnjičena u navedenom postupku takođe u ukrajinskom zarobljeništvu", rekao je Filčakov.

Kako je prenela ukrajinska agencija, 24. septembra specijalne jedinice GUR MOU  potpuno su oslobodile teritoriju fabrike agregata u Vovčansku, uništivši desetine boraca elitnih jedinica ruskih snaga i popunivši fond za razmenu zarobljenika. 
Teritorija fabrike je pod kontrolom Oružanih snaga Ukrajine.
 

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: