Svet 1

05.10.2024.

16:35

Obrt u EU, Orban "opametio" Nemačku i Francusku

Grupa od 17 zemalja članica EU, uključujući tri najveće ekonomije unutar Unije poput Nemačke i Francuske, pozvala je Evropsku komisiju (EK) da ubrza vraćanje migranata.

Izvor: Tanjug

Obrt u EU, Orban "opametio" Nemačku i Francusku
EPA-EFE/Adriel Perdomo

Podeli:

Ovaj postupak usledio je zbog zauzimanja antimigrantskog stava u više zemalja EU, prenosi danas Politiko.

Apel EK da predloži nova, strožija pravila za vraćanje migranata potpisalo je još 14 zemalja članica EU, kao i Norveška, Švajcarska i Lihtenštajn koje nisu unutar Unije ali su članice Šengen zone, izvestila je agencija Rojters.

U pismu upućenom EK, članice EU navode da migranti koji nemaju pravo boravka u Uniji moraju snositi posledice, navodi se u izveštaju.

Ovakva inicijativa zemalja EU usledila je u okviru desničarskog zaokreta i jačanja antimigrantskog raspoloženja u više članica Unije.

Antimigrantska stranka bliska Rusiji, Slobodarska partija Austrije (FPO), dobila je, prvi put u svojoj istoriji, parlamentarne izbore održane prošlog vikenda, a kranje desničarske stranke ostvarile su veliki napredak i na izborima u Nemačkoj, Holandiji, Italiji i Francuskoj, navodi Politiko.

Mađarski premijer Viktor Orban zapretio je da će azilantima dati kartu u jednom pravcu za Brisel u znak protesta zbog kazni koje je EU odredila njegovoj zemlji zbog kršenja propisa o azilu u EU.

Grupa od 17 članica EU je u pismu EK zatražila nove propise kojima bi vladama bilo dozvoljeno da privedu ilegalne migrante ako predstavljaju rizik po nacionalnu bezbednost, kao i da ih primoraju da sarađuju sa vlastima, a da se istovremeno obezbedi da sve članice Unije koriste isti program za postupanje u ovakvim slučajevima.

Kandidat Austrije za sastav nove Evropske komisije Magnus Bruner verovatno će narednih meseci preuzeti dužnost najvišeg zvaničnika EU zaduženog za migracije, što će signalizirati zaokret u desno kada je reč o pristupu EU migrantima, navodi Politiko.

Ostaje da se vidi da li će buduća koaliciona vlada u Austriji izvršiti pritisak na EU da skrene još više u desno kada se radi o migrantskoj politici.

Lider stranke FPO Herbert Kikl optužio je austrijske partije za zloslutnu zaveru kojom žele da njegovu partiju isključe iz buduće koalicione vlade.

Ministri pravde zemalja EU razmotriće pitanje migracija na sastanku u Luksemburgu naredne nedelje.
 

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: