Svet 0

05.10.2024.

14:16

Tramp se vraća na mesto zločina

Donald Tramp će se u subotu prkosno vratiti u grad Batler u Pensilvaniji, gde je atentator pokušao da ga ubije tokom mitinga na kom je prisustvovalo hiljade njegovih pristalica.

Izvor: Jutarnji.hr

Tramp se vraća na mesto zločina
Profimedia

Podeli:

Bivši predsednik će se tamo pojaviti zajedno sa Džej Di Vensom, njegovim potpredsednikom na izborima u novembru, kao i članovima porodica povređenih u napadu 13. jula, hitnim službama i tehnološkim milijarderom Elonom Maskom.

Tramp je više puta insistirao da želi da se vrati na mesto atentata. Atentatora su ubili pripadnici tajne službe, ali je pre toga ubio jednog čoveka i ranio dvojicu učesnika skupa.

"Batler je postao prilično poznato mesto, sada je kao spomenik", rekao je republikanski kandidat na nedavnom mitingu u Milvokiju.

Trampova kampanja je saopštila da je u Batleru "uzeo metak za demokratiju" i da će sada govoriti iza zaštitnog stakla u Batleru.

Bivši predsednik je tokom napada govorio šest minuta, a zatim je okrenuo glavu da pogleda grafikon statistike imigracije. Tada je atentator ispalio osam hitaca u Trampa. Tramp se trznuo i uhvatio se za obolelo uvo, sagnuvši se iza govornice dok su agenti Tajne službe preplavili otvorenu scenu. Okružen telohraniteljima sa krvlju koja mu je tekla niz lice, Tramp je zastao, podigao pesnicu i uzviknuo "bori se, bori se, bori se" gomili na, sada, kultnoj fotografiji njegove kampanje.

"Prva stvar koju sam rekao je: Koliko je ljudi umrlo? Zato što smo, znate, imali ogromnu gužvu", rekao je nedavno Tramp.

U stvari, njegove prve reči, uhvaćene mikrofonom na sceni, bile su: "Daj da uzmem cipele", potvrdila je svedok Erin Autenrajt, koja je sedela u prvom redu.

Posle atentata usledio je šok širom političkog spektra. Predsednik Džo Bajden pridružio se brojnim svetskim liderima u izražavanju podrške Trampu sa željom za brz oporavak. Atentat je izazvao pozive sa svih strana da se smiri prezagrejana kampanja.

Ipak, pauza je bila kratka, a tenzije su ostale. Tajna služba, zadužena za zaštitu predsednika, predsedničkih i potpredsedničkih kandidata, i stranih zvaničnika, našla se na udaru žestokih kritika jer nije obezbedila zgradu iz koje je pucano, samo nekoliko stotina metara od bine. Zatim je 15. septembra uhapšen čovek koji je bio na Trampovom golf terenu na Floridi sa puškom i GoPro kamerom.

FBI je ocenio da je to drugi pokušaj ubistva Trampa. Tramp i njegove pristalice tvrde da je demokratska retorika o Trampu kao pretnji američkoj demokratiji zapravo podsticanje na nasilje. U Batleru je ubijen Kori Koperatore, šef vatrogasne službe za koga vlasti kažu da je umro štiteći članove svoje porodice. Dve osobe su ranjene.

"Bićemo tamo u subotu. Biće to zaista veliki događaj, i biće nešto posebno. Proslavićemo Korijev život. Takođe želim da odam počast dvojici teško ranjenih gospodina", rekao je Tramp u Milvokiju.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: