Svet 0

05.10.2024.

13:54

Teške optužbe na račun Netanjahua: "On je kriv, finansirao je Hamas"

Bivši izraelski ambasador u SAD-u teško optužio Netanjahu rekavši da je preusmeravao Hamasu milione dolara.

Izvor: Index.hr

Teške optužbe na račun Netanjahua: "On je kriv, finansirao je Hamas"
EPA-EFE/ABIR SULTAN EPA POOL

Podeli:

Bivši izraelski ambasador u SAD-u, Deni Ajalon, optužio je, gostujući na Skaj Njuzu, Benjamina Netanjahua da je "glavni odgovorni" za napade 7. oktobra, tvrdeći da je jačao Hamas preusmeravajući im novac preko Katara.

Ajalon tvrdi da je Netanjahu godinama aktivno podupirao Hamas u Gazi kako bi suprotstavio islamske militante Palestinskoj vlasti na Zapadnoj obali te održao podelu teritorija.

Na pitanje ima li Netanjahu ličnu odgovornost za napade 7. oktobra i njihove posledice, Ajalon je odgovorio da izraelski premijer "apsolutno ima".

"On je taj koji je nadgledao ili osmislio strategiju jačanja Hamasa, pokušavajući da poedeli palestinsku teritoriju između Palestinske vlasti u Judeji i Samariji te Hamasa u Gazi. On je taj koji je dopustio da milioni dolara uđu u Hamas iz Katara u gotovini u koferima, što je u osnovi izgradilo Hamas i njegovu moćnu vojnu infrastrukturu. On je mislio da će moći da kontroliše situaciju i odlagati rešavanje problema, ali sve se raspalo. On je svakako odgovoran i moraće odgovoriti na mnoga pitanja u vezi s tim", izjavio je. 

Netanjahu ranije odbacivao slične tvrdnje kao "smešne"

Netanjahu je ranije odbacio tvrdnje da je jačao Hamas kako bi podelio Palestince u suparničke političke kampove kao "smešne."

"To je velika laž da sam želeo da izgradim Hamas. Smešno. Ne idete u rat s Hamasom tri puta ili preduzimate velike vojne operacije ako želite da izgradite Hamas", rekao je. 

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: