Svet 2

05.10.2024.

13:17

Ubijen zaposleni u NE Zaporožje: Ukrajinci mu postavili bombu ispod automobila?

Andrej Korotki, visoki član obezbeđenja Zaporoške nuklearne elektrane, najvećeg postrojenja te vrste u Evropi, poginuo je u eksploziji automobila, saopšteno je iz Istražnog komiteta Rusije.

Izvor: Kurir.rs

Ubijen zaposleni u NE Zaporožje: Ukrajinci mu postavili bombu ispod automobila?
Profimedia

Podeli:

Ukrajinska vojna obaveštajna služba pozdravila je ovaj incident u Zaporožju na "Telegramu", ali nije preuzela odgovornost za taj slučaj.

Prema ruskim istražiteljima, improvizovana eksplozivna naprava bila je podmetnuta ispod vozila Korotkog, koji je bio na čelu jednog od bezbednosnih odeljenja u nuklearnoj elektrani, a bio je i član lokalnog saveta u obližnjem gradu Energodar.

Naprava je detonirala ubrzo nakon što je Korotki ušao u svoj automobil. On je kasnije podlegao povredama u bolnici.

Ukrajinska vojna obaveštajna agencija objavila je na "Telegramu" da je Korotki "ratni zločinac" i "kolaboracionista" zbog njegove odluke da sarađuje sa Rusijom.

On je, takođe, optužen da je organizovao "događaje u znak podrške ruskoj vojsci" i da se pridružio partiji Jedinstvena Rusija.

Agencija je, takođe, objavila video koji prikazuje trenutak eksplozije uz obećanje da će se "osvetiti" svakome za koga smatra da je "ratni zločinac".

Istražni komitet je saopštio da je pokrenuo krivični postupak za ubistvo, ali nije imenovano osumnjičenog.

Nuklearna elektrana Zaporožje je pod ruskom kontrolom od marta 2022. Tokom sukoba, Moskva i Kijev su se više puta optuživali za granatiranje postrojenja, a rusko Ministarstvo odbrane je saopštilo da je odbijeno nekoliko pokušaja ukrajinskih jurišnih jedinica da ga ponovo zauzmu.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: