Svet 16

05.10.2024.

14:43

Uživo Zauzeto; Uništeni su

Rat u Ukrajini – 954. dan.

Izvor: B92.net

Zauzeto; Uništeni su
Shutterstock/Ivan Cholakov

Podeli:

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da je ukrajinska operacija u ruskoj Kurskoj oblasti motivisala njihove saveznike da im šalju još paketa pomoći. 

Poljska je saopštila da će do kraja godine ojačati svoju odbranu na severoistoku, odnosno na granicama sa Rusijom i Belorusijom.

Uživo

14:39

Moskva: Ruske trupe zauzele selo u Donjeckoj oblasti

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da su jedinice grupe trupa Jug uspostavile kontrolu nad selom Želanje Drugo u DNR.

"Ruska vojna grupa 'Jug' uspešno je probila odbranu koja je bila sastavljena iz šest ukrajiinskih brigada na području mesta Reznjikovka, Zvankovka, Bela Gora i Maksimiljanovka", navodi se u saopštenju.

Prema njihovim rečima, ukrajinska vojska je u zoni delovanja grupe izgubila do 755 vojnika, devet vozila i sedam haubica.

12:59

Ruski tužilac traži sedam godina zatvora za Amerikanca koga optužuje da se borio za Ukrajinu

Rusko državno tužilaštvo zatražilo je kaznu od sedam godina zatvora za 72-godišnjeg Amerikanca Stivena Habarda koga Rusija optužuje da se borio kao plaćenik za Ukrajinu, javlja Interfaks.

Tužilaštvo je zatražilo da Habard bude zatvoren u koloniji sa maksimalnim obezbeđenjem. 

Habard je optužen da je potpisao ugovor sa ukrajinskom jedinicom teritorijalne odbrane u gradu Izjumu na istoku Ukrajine u ​​februaru 2014. godine da dobija nadoknadu od 1.000 dolara mesečno da bi se borio na ukrajinskoj strani.

10:53

Na kurskom pravcu snage Kijeva beleže sve veće gubitke i u ljudstvu i u vojnoj tehnici, a sve više Ukrajinaca se predaje na liniji fronta.

10:53

Antonov: Isporuke zapadnog oružja Ukrajini besmislene

"Zvaničnici američke administracije uzdržavaju se od komentarisanja oslobođenja Ugledara jer je nemoguće da priznaju neuspeh svog plana da nanesu strateški poraz Rusiji," rekao je Anatolij Antonov, prenosi Tass.

"Oslobađanje Ugledara u Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR) pokazuje da su isporuke zapadnog oružja Ukrajini besmislene," rekao je ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov u saopštenju, koje je objavila pres-služba ambasade.

09:40

Eksplozije kod Hersona i Zaporožja, uništena gasna stanica

U delu Hersonske oblasti odjeknule su eksplozije, a kako prenose mediji, oštećena je gasna stanica.

Vlasti navode da je oštećen i skladišni objekat u okviru gasne stanice.

Eksplozije usled vazdušnih napada ruske vojske odjeknule su i Zaporoškoj oblasti, a prema navodima šefa lokalne administracije Ivana Fjodorova, oštećeno je nekoliko objekata infrastrukture.

09:09

Devet osoba povređeno u ukrajinskom napadu dronom na Gorlovku u Donjecku

Devet osoba povređeno je jutros u ukrajinskom napadu dronom na Gorlovku u Donjecku, izjavio je gradonačelnik Gorlovke Ivan Prihodko.

Prihodko je napisao na Telegramu da je u napadu pogođen autobus, kao i jedna od gradskih upravnih zgrada, prenosi RIA Novosti.

Gorlovka se nalazi 50 kilometara severno od Donjecka u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR), čije je pripajanje proglasila Rusija.

08:37

Novi podaci o ruskim gubicima

08:25

Posle Ugledara nastavlja se proboj ka Katerinovki

Na ugledarskom odseku fronta, nakon što su oslobodile Ugledar, jedinice Oružanih snaga Rusije koje nisu bile uključene u čišćenje grada počele su napredovanje između Vodjanoja i Katerinovke (ima vesti da je naselje zauzeto), ima pomaka u pravcu Bogojavlenke i izvesnih taktičkih uspeha severno od Prečistova.

Zapadno od Kurahova, najmanje polovina Ostrovskog je pod kontrolom ruskih oružanih snaga.

Odavde ruske trupe počinju da se probijaju na put Maksimiljanovka-Kurahovo, a u samoj Maksimiljanovki vode se žestoke borbe.

Pretpostavlja se da će ofanziva ići od Ostrovskog na jug kako bi se prekinula veza između Kurahova i Bogojavlenke u rejonu sela Dalnije i započe manevar zaokruživanja Kurahova sa juga.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: