Svet 8

05.10.2024.

9:41

Uživo Rusi, juriš; Pada Katerinovka?

Rat u Ukrajini – 954. dan.

Izvor: B92.net

Rusi, juriš; Pada Katerinovka?
Shutterstock/Stephen Duncombe

Podeli:

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da je ukrajinska operacija u ruskoj Kurskoj oblasti motivisala njihove saveznike da im šalju još paketa pomoći. 

Poljska je saopštila da će do kraja godine ojačati svoju odbranu na severoistoku, odnosno na granicama sa Rusijom i Belorusijom.

Uživo

09:40

Eksplozije kod Hersona i Zaporožja, uništena gasna stanica

U delu Hersonske oblasti odjeknule su eksplozije, a kako prenose mediji, oštećena je gasna stanica.

Vlasti navode da je oštećen i skladišni objekat u okviru gasne stanice.

Eksplozije usled vazdušnih napada ruske vojske odjeknule su i Zaporoškoj oblasti, a prema navodima šefa lokalne administracije Ivana Fjodorova, oštećeno je nekoliko objekata infrastrukture.

09:09

Devet osoba povređeno u ukrajinskom napadu dronom na Gorlovku u Donjecku

Devet osoba povređeno je jutros u ukrajinskom napadu dronom na Gorlovku u Donjecku, izjavio je gradonačelnik Gorlovke Ivan Prihodko.

Prihodko je napisao na Telegramu da je u napadu pogođen autobus, kao i jedna od gradskih upravnih zgrada, prenosi RIA Novosti.

Gorlovka se nalazi 50 kilometara severno od Donjecka u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR), čije je pripajanje proglasila Rusija.

08:37

Novi podaci o ruskim gubicima

08:25

Posle Ugledara nastavlja se proboj ka Katerinovki

Na ugledarskom odseku fronta, nakon što su oslobodile Ugledar, jedinice Oružanih snaga Rusije koje nisu bile uključene u čišćenje grada počele su napredovanje između Vodjanoja i Katerinovke (ima vesti da je naselje zauzeto), ima pomaka u pravcu Bogojavlenke i izvesnih taktičkih uspeha severno od Prečistova.

Zapadno od Kurahova, najmanje polovina Ostrovskog je pod kontrolom ruskih oružanih snaga.

Odavde ruske trupe počinju da se probijaju na put Maksimiljanovka-Kurahovo, a u samoj Maksimiljanovki vode se žestoke borbe.

Pretpostavlja se da će ofanziva ići od Ostrovskog na jug kako bi se prekinula veza između Kurahova i Bogojavlenke u rejonu sela Dalnije i započe manevar zaokruživanja Kurahova sa juga.

08:20

Ruski PVO tokom noći uništio 10 ukrajinskih dronova

Ruski sistem protivvazdušne odbrane uništio je tokom noći 10 bespilotnih letelica iznad Belgorodske, Voronješke i Kurske oblasti.

Nad Belgorodskom oblasti presretnuto je i uništeno sedam bespilotnih letelica, nad teritorijom Voronješke oblasti uništena je jedna, a iznad Kurske oblasti eliminisana su još dva drona.

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: