Svet 20

05.10.2024.

23:09

Uzbuna širom Sumske oblasti: Rusi napadaju; Od Zelenskog traže da napadne Belorusiju; Oboren "Ohotnik" VIDEO

Rat u Ukrajini – 954. dan.

Izvor: B92.net

Uzbuna širom Sumske oblasti: Rusi napadaju; Od Zelenskog traže da napadne Belorusiju; Oboren "Ohotnik" VIDEO
Profimedia

Podeli:

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da je ukrajinska operacija u ruskoj Kurskoj oblasti motivisala njihove saveznike da im šalju još paketa pomoći. 

Poljska je saopštila da će do kraja godine ojačati svoju odbranu na severoistoku, odnosno na granicama sa Rusijom i Belorusijom.

Završeno

23:01

Rusi napadaju dronovima Sumsku oblast, vazdušna uzbuna u brojnim regionima

Širom Sumske oblasti u toku je napad ruskih bespilotnih letelica, a u nizu regiona objavljena je vazdušna uzbuna, saopštile su večeras Vazduhoplovne snage Ukrajine na Telegramu, prenosi Ukrinform.

Kako se navodi, grupa dronova napala je u pravcu Odese sa severozapada, a nešto ranije sa Crnog mora zabeležen je nalet dronova "Šahed" u pravcu juga Odese (Izmail) i prema Kijevu iz istočnog pravca.

U južnom delu Černigovske oblasti, kao i na severu Kijevske oblasti, iz pravca zapada, na jugozapadu Sumske oblasti, severnim i južnim delovima Poltavske oblasti i u jugozapadnom delu Harkovske oblasti, proglašena je vazdušna uzbuna.

"Bespilotne letelice napadaju iz Hersonske oblasti, u pravcu Nikolajevske oblasti i iz Harkovske oblasti, u pravcu Dnjepropetrovske oblasti", dodaje se u saopštenju.  
 

23:00

Rusi zaplenili skladišta NATO opreme u Ugledaru

Ruske trupe zaplenile su velike zalihe naoružanja i municije koje je isporučio NATO u uporištu Ugledar u Donbasu nakon što su isterale ukrajinske snage iz grada, saopštilo je Ministarstvo odbrane u Moskvi.

Ugledar, koji se nalazi u južnom sektoru fronta oko 50 kilometara od Donjecka u Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR), oslobodile su ruske snage ranije ove nedelje. Grad, koji je bio poprište žestokih borbi od avgusta 2022. godine, snažno je utvrđen i nalazi se na brdu, sa mnogim visokim betonskim zgradama u okolini, što omogućava kontrolu vatre nad okolnim terenom.

22:59

Poslanik iz stranke Zelenskog traži rat sa Belorusijom

Poslanik ukrajinske Rade iz stranke „Sluga naroda“ Oleg Dunda izjavio je da Ukrajina treba da počne borbena dejstva protiv Belorusije, prenose ukrajinski mediji.

"Apsolutno je važno da se rat prenese ne samo na teritoriju Brajnske, Kurske oblasti, nego i u Belorusiju", naveo je on, uz tvrdnju da će vojska Belorusije, ako ukrajinske jedinice uđu na njenu teritoriju, položiti oružje.

21:18

Dve osobe poginule, šest povređeno u ruskom granatiranju Donjecka

Dve osobe su poginule danas, a šest je povređeno u ruskom granatiranju Donjecke oblasti, saopštilo je regionalno Tužilaštvo na Telegram kanalu. 

"Okupatorska vojska je u granatiranju graničnih naselja Donjecke oblasti ubila dve osobe, a ranila još šestoro, ima razaranja, udare su verovatno izvršile vođene avionske bombe KAB-250", saopštilo je regionalno tužilaštvo, prenosi ukrajinski Interfaks.

Navodi se da je ruska vojska granatirala Bahmut, Volnovski i Kramatorski okrug, a u 11.00 časova ruske oružane snage su, pretpostavlja se artiljerijom, udarile na grad Toreck. 

21:04

Elitna jedinica VSU poslata na Kursk

Oružane snage Ukrajine su hitno poslale „elitnu“ 47. brigadu u napad na Gluškovo: sada naše desantne snage uništavaju svoje borbeno vozilo pešadije Bredli

3. bataljon 47. brigade Magura hitno je izvučen iz pravca Pokrovskog ka Kurskom i već trpi gubitke. Na snimku se vidi kako su oborena i napuštena borbena vozila pešadije u pograničnom području.

21:03

21:02

Prvi put oboren jurišni dron S-70, nije poznato ko je pucao

Incident sa padom neidentifikovanog objekta iznad Konstantinovke u okupiranom delu DNR žustro se raspravlja na internetu.

Ukrajinski mediji su prvo izvestili o obaranju ruskog lovca Su-34, a potom i jurišnog aviona Su-25. U oba slučaja se tvrdilo da je avion nosio podesive bombe.

Ali kada se pregleda snimak olupine, kao i snimak pada, može se konstatovati da je pali objekat ruski teški jurišni dron S-70 Ohotnik.

21:02

Sahranjen komandat bataljona čiji su vojnici pobegli iz Ugljedara

Komandant bataljona 123. TRO brigade pucao je u sebe nakon što je 86. bataljon pobegao sa položaja, što je dovelo do gubitka Ugljedara.

21:01

21:01

Uraganom po bazi VSU

Ruske snage su višecevnim bacačem raketa "uragan" uništili bazu ukrajinske vojske na severskom pravcu u Donbasu. Uništeno je i skladište municije, a Sputnjik raspolaže video-snimkom koji načinjen sa drona.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: