Svet 2

05.10.2024.

23:40

Eksplozije u Bejrutu; Izrael: Napali smo i Hamas u Gazi; Napad na Iran sve izvesniji FOTO/VIDEO

Kriza na Bliskom istoku se rasplamsava.

Izvor: B92.net

Eksplozije u Bejrutu; Izrael: Napali smo i Hamas u Gazi; Napad na Iran sve izvesniji FOTO/VIDEO
Shutterstock/Anas-Mohammed

Podeli:

U južnom predgrađu glavnog grada Libana, Bejruta, rano jutros čula se eksplozija. Prethodno je izraelska vojska izdala dva upozorenja za stanovnike tog područja da se hitno evakuišu.

Istovremeno, Hezbolah je saopštio da izraelska vojska i dalje pokušava da se infiltrira u naselje Odajseh na jugu Libana, navodeći da su sukobi u toku.

Završeno

23:35

Libanski mediji: Izrael je izveo pet snažnih napada

Zvanični libanski mediji objavili su da je pet izraelskih napada pogodilo južni Bejrut i njegova predgrađa, od kojih su četiri bila veoma snažna.

"Izraelski neprijateljski ratni avioni izveli su četiri veoma nasilna napada na južna predgrađa Bejruta i jedan napad na oblast Chveifat, a kola hitne pomoći su hitno stigla na lice mesta", javila je libanska Nacionalna novinska agencija.

Dopisnici AFP-a u Bejrutu izvestili su da su čuli nekoliko eksplozija, a na snimcima AFP-a se vide oblaci dima koji se dižu iz ciljanih oblasti.

23:34

Izraelska vojska: Napali smo i Hamasove militante na severu Gaze

Izraelska vojska (IDF) je saopštila da su vazdušne snage izvele "precizan napad" na militante Hamasa koji su delovali unutar zapovednog centra u području Jabalia u severnom Pojasu Gaze.

Rečeno je da je Hamas koristio centar "za planiranje i izvođenje terorističkih napada na izraelsku vojsku".

"Pre napada poduzeti su brojni koraci za ublažavanje rizika od ozleđivanja civila, uključujući upotrebu preciznog oružja, vazdušni nadzor i dodatne obaveštajne podatke", rekla je vojska.

22:55

Netanjahu rekao da je "sramota" poziv Makrona na embargo na oružje Izraelu


 Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je danas da je "sramota" poziv francuskog predsednika Emanuela Makrona na embargo na oružje Izraelu.

"Dok se Izrael bori protiv varvarskih snaga koje predvodi Iran, sve civilizovane zemlje treba čvrsto da stoje na strani Izraela. Ipak, predsednik Makron i drugi zapadni lideri sada pozivaju na embargo na oružje protiv Izraela. Sram ih bilo", rekao je Netanjahu, a preneo Tajms of Izrael.

Netanjahu je obećao da će Izrael pobediti "sa ili bez podrške".

"Ali njihova sramota će se nastaviti dugo nakon pobede u ratu", istakao je Netanjahu.
On je rekao da Izrael brani civilizaciju od onih koji žele da svima nametnu "mračno doba fanatizma".

"Budite uvereni, Izrael će se boriti dok bitka ne bude dobijena – za naše dobro i zarad mira i bezbednosti u svetu", naglasio je Netanjahu.
 

22:19

Ministarstvo iz Gaze: Izraelska vojska uništila 814 džamija, tri crkve

Izraelska vojska uništila je 814 džamija, tri crkve i 19 groblja tokom jednogodišnjeg napada na Gazu, saopštilo je danas ministarstvo za verska pitanja Pojasa Gaze.

Još 148 džamija je oštećeno u napadima, a procenjeni finansijski gubitak na imovini ministarstva iznosi 350 miliona dolara, navodi Al Džazira.

Ministarstvo je istaklo da je izraelska vojska takođe počinila skrnavljenje grobova, eksumaciju tela i dela nasilja nad preminulima, poput krađe njihovih ostataka.

Pored toga, uništeno je 11 administrativnih i obrazovnih objekata pod nadležnošću ministarstva, što čini 79 procenata takvih struktura u Gazi, ističe se u saopštenju.

Ministarstvo je dodalo da su izraelske snage ubile 238 njihovih zaposlenih i pritvorile 19 radnika tokom kopnenih ofanziva na tom području.
 

20:54

Netanjahu: Iranski napad na Izrael bio je jedan od najvećih u istoriji

Izraelski premijer Bendžamin Netanjahu govorio je u svom televizijskom obraćanju o iranskom napadu na njegovu zemlju.

On je to opisao kao jedan od najvećih napada balističkim projektilima u istoriji.

"Nijedna zemlja na svetu ne bi prihvatila takav napad na svoje gradove i građane, a neće ga prihvatiti ni Izrael. Izrael ima dužnost i pravo da se brani i odgovori na ove napade - i mi ćemo to učiniti", istakao je Netanjahu.

20:52

Izraelska vojska: Ubili smo 440 boraca Hezbolaha

Izraelska vojska (IDF) kaže da će odgovoriti na iranski raketni napad na Izrael u vreme i na mestu koje sama izabere. Napad su nazvali sramotnim.

Portparol vojske Danijel Hagari potvrdio je da su dve izraelske vazdušne baze pogođene u napadu, ali da su i dalje u potpunosti operativne.

On je dodao da je izraelska vojska ubila ukupno 440 boraca Hezbolaha tokom kopnene invazije na južni Liban. On kaže da to uključuje 30 komandanata.

Hezbolah nije saopštio koliko je njegovih pripadnika ubijeno.

19:20

Sijarto: Mađarska uz pomoć Slovačke uspešno evakuisala svoje građane

Mađarska je uz pomoć svojih slovačkih prijatelja uspešno okončala operaciju evakuacije svojih državljana iz Libana, potvrdio je danas mađarski ministar spoljnih poslova Piter Sijarto.

U objavi na Fjesbuku Sijarto je napomenuo da je avion koji je Slovačka poslala u Liban u okviru zajedničke operacije napustio vazdušni prostor te zemlje u subotu ujutro sa devet mađarskih državljana i jednim Libancem, prenosi agencija MTI.

"Avion je prvo sleteo na Kipar i trenutno je u Bratislavi, tako da su svi sada na sigurnom," rekao je Sijarto i dodao da je u prethodnoj operaciji sprovedenoj početkom avgusta, nekoliko Mađara koji su želeli da napuste Liban vraćeno kući avionom mađarskih oružanih snaga.

18:00

Prvi avion iz Libana sa državljanima Holandije sleteo u Ajndhoven

Prvi avion sa holandskim državljanima iz Libana sleteo je danas u Ajndhoven, a prema saopštenju holandskog ministarstva odbrane, prema Bejrutu je poleteo još jedan avion koji bi trebalo da evakuiše Holanđane.

Holandski državljani koji su želeli da napuste Liban mogli su se registrovati kod ministarstva odbrane do petka u 17.00 časova.

Prvi vojni avion Airbus A330 dovezao je iz Libana 185 ljudi, od toga oko 100 holandskih državljana, prenosi Rojters.

To je, kako prenosi britanska agencija, učinilo više od 500 ljudi, a holandsko ministarstvo odbrane je zatim proveravalo ko ispunjava uslove za repatrijaciju.

Drugi avion će danas poleteti iz Ajndhoven kako bi iz Libana bili evakuisani i preostali građani Holandije.
 

17:52

Australija počela evakuaciju svojih državljana iz Libana preko Kipra

Australija je danas počela evakuaciju svojih državljana iz Libana preko Kipra, u okviru prve, velike operacije za izvlačenje australijskih državljana iz Libana i u jeku izraelskog napada na libansku militantnu grupu Hezbolah.

Izvor iz australijskog diplomatskog predstavništva u Libanu navodi da je oko 229 ljudi stiglo iz Bejruta na Kipar komercijalnim letom koji je organizovale australijske vlasti, dok je drugi let planiran za kasnije danas, prenosi Rojters.

"Oni su iscrpljeni, ali izuzetno su srećni što su ovde iako im je slomljeno srce jer su ostavili porodicu iza sebe" rekla je Fiona Mek Kergou, australijska ambasadorka na Kipru.

Sve više zemalja koristi okolne destinacije poput Kipra da bi se izvršile brže evakuacije stranaca iz Libana.
 

17:51

Kanadski i Američki generali došli u Izrael da dogovore napad na Iran?

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: