Svet 0

04.10.2024.

22:57

Alijev odgovorio Americi: Ovo je gnusno

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev odbacio je, kako je rekao, "gnusno" pismo američkih poslanika u kojima se kritikuje stanje ljudskih prava u njegovoj zemlji i pozivaju da oslobodi političke zatvorenike pre nego što bude domaćin konferencije COP29.

Izvor: Klix.ba

Alijev odgovorio Americi:  Ovo je gnusno
EPA-EFE/VLADIMIR SMIRNOV/SPUTNIK/KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

Podeli:

U pismu, koje je potpisalo skoro 60 poslanika, poziva se državni sekretar Antoni Blinken da "zahteva hitno i bezuslovno oslobađanje svih političkih zatvorenika, talaca i ratnih zarobljenika, uključujući etničke Jermene, kako bi se obezbedilo povoljnije okruženje za uspešnu diplomatiju na COP29".

Oni navode da "provokativne" izjave Azerbejdžana prema Jermeniji rizikuju da potkopaju mirovne pregovore između dve zemlje, koje su vodile dva rata od raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine.

Govoreći u Džabrajilu, gradu koji je ponovo zauzet jermenskim snagama u ratu 2020. godine, Ali je ovo pismo nazvao "podlim apelom koji ne može da poljulja našu volju" i rekao da je napisano "da nam preti i optužuje nas".

Dosije o ljudskim pravima u Azerbejdžanu, uključujući pritvaranje novinara i aktivista, sve je pod sve većom kontrolom dok se priprema da poželi dobrodošlicu delegatima i medijima iz celog sveta na klimatskoj konferenciji u novembru.

Hikmet Hadžijev, Alijevov spoljnopolitički savetnik, rekao je za Rojters da održavanje mitinga u Azerbejdžanu ne treba da se pretvara u "političko oruđe". On je optužio kritičare da žele da skrenu pažnju sa klimatskih akcija.

Advokati Rubena Vardanjana, bivšeg ruskog investicionog bankara koji je bio visoki zvaničnik u etničkom jermenskom rukovodstvu otcepljenog regiona Nagorno-Karabah, podneli su ove nedelje tužbe tvrdeći da je mučen, klevetan od strane medija i da mu je uskraćeno pravo na brzo suđenje u Azerbejdžan.

Vardanjan je bio u pritvoru poslednjih godinu dana otkako su azerbejdžanske snage pokrenule munjevitu ofanzivu da ponovo zauzmu Karabah, međunarodno priznati deo Azerbejdžana gde etnički Jermeni uživaju de fakto nezavisnost od otcepljenja 1990-ih.

Glavni državni tužilac Azerbejdžana je u odgovoru na tužbu naveo da se poštuju sva Vardananova prava i da ga je posetilo desetak predstavnika Međunarodnog komiteta Crvenog krsta.

"Njegovo pravo na pretpostavku nevinosti nije narušilo ni tužilaštvo ni drugi državni organi, niti je bio podvrgnut nehumanom postupanju ili mučenju“, navodi tužilaštvo u izjavi Rojtersu.

Jermenija optužuje Azerbejdžan za sprovođenje etničkog čišćenja u Karabahu, što Baku negira. Proteklih godinu dana, dve zemlje su bile uključene u burne razgovore o mirovnom sporazumu.

Alijev je u petak optužio Jermeniju da je neiskrena u želji da završi dogovor i da se ponovo naoruža za nove borbe, upozorivši je da "zaustavi te opasne igre".

Jermenija, koja se ove godine povukla iz nekoliko azerbejdžanskih pograničnih sela koja je dugo kontrolisala, rekla je da Azerbejdžan ne izgleda zainteresovan za potpisivanje sporazuma.
 

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: