Svet 1

04.10.2024.

15:20

Odgovor Lavrova: Setite se "kosovskog pitanja"...

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio da situacija sa rezolucijama Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, koje su prema Povelji UN obavezne da se sprovode, nije baš najbolja.

Izvor: Tanjug

Odgovor Lavrova: Setite se "kosovskog pitanja"...
EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Podeli:

Prema njegovim rečima, svi smo svedoci sabotaže odluka o rešavanju "kosovskom pitanja" i Dejtonskog sporazuma.

On je to napisao u autorskom tekstu objavljenom na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Rusije, govoreći o inicijativi generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o ponovnom pokretanju globalne saradnje.

"Ali o kakvoj globalnoj saradnji možemo da govorimo kada je Zapad pogazio sve one 'nepromenljive vrednosti' globalizacije o kojima se tolike godine govori sa svih platformi, ubeđujući nas da će svima obezbediti jednak pristup prednosti moderne civilizacije. Gde je nepovredivost imovine, pretpostavka nevinosti, sloboda govora, pristup informacijama, poštena konkurencija na tržištima po jasnim i stabilnim pravilima?", zapitao se Lavrov.

On se zapitao i da li je zaista vreme da se govori o globalnoj saradnji u trenutku kada sve akcije Zapada u svetskoj ekonomiji ukazuju na to da se Sjedinjene Američke Države i njihovi sateliti jednostavno boje poštene konkurencije.

"Došlo je do toga da Zapad želi i same UN da pretvori u instrument za sprovođenje vlastitih sebičnih ciljeva. Ako generalni sekretar poziva na 'resetovanje' globalne saradnje, onda sekretarijat treba da promoviše objedinjavajuće ideje, ponudi opcije za kompromis, a ne da izmišlja izgovore za uvodjenje narativa korisnih Zapadu u rad UN", smatra on.

Lavrov je istakao i da nije kasno da se UN udahne novi život. Ali to ne može da se učini uz pomoć samita i deklaracija odvojenih od stvarnosti, već kroz vraćanje poverenja na osnovu statutarnog principa - suverene jednakosti svih država.

"Za sada se to ne dešava. Poverenje je narušeno, uključujući i delovanje Zapada, kao što je stvaranje, zaobilazeći UN, uskih formata pod njegovom kontrolom za rešavanje ozbiljnih, pa čak i sudbonosnih pitanja", rekao je on.

Lavrov je naglasio da je najupečatljiviji primer toga skoro osamdesetogodišnje odugovlačenje sprovođenja konsenzusnih rezolucija o stvaranju nezavisne palestinske države koja bi trebalo da koegzistira u miru i bezbednosti sa Izraelom.

"Za terorističke akte 7. oktobra 2023. godine, čiji su žrtve bili Izraelci, nema i ne može da bude opravdanja. Istovremeno, svi koji još imaju saosećanje ogorčeni su činjenicom da se ta tragedija koristi za masovno kolektivno kažnjavanje Palestinaca, koje se pretvorilo u humanitarnu katastrofu bez presedana. Ubijanje palestinskih civila američkim oružjem mora odmah da se okonča. Mora da se osigurati isporuka humanitarnih zaliha u Pojas Gaze i organizuje obnova infrastrukture. I što je najvažnije, potrebno je garantovati implementaciju legitimnog prava Palestinaca na samoopredjeljenje i omogućiti im - ne rečima, već delima, 'na terenu' - da stvore teritorijalno kontinuiranu i održivu državu", napisao je Lavrov.

Po pitanju Libana, Lavrov je naveo da je "nehumani napad" na tu zemlju samo primer kako se terorističke metode koriste za postizanje političkih ciljeva, zbog čega je taj zločin potrebno istog trenutka istražiti.

Istakao je i da vlasti SAD ni na koji način nisu osudile kopnenu invaziju Izraela na Liban čime je stavljeno do znanja da Vašington zapravo ohrabruje svog saveznika da proširi zonu vojnih operacija.

"Još jedan vrišteći primer terorističkih metoda kao sredstva za postizanje političkih ciljeva je nehumani napad na Liban pretvaranjem civilne tehnologije u smrtonosno oružje. Ovaj zločin mora odmah da se istraži. Ali već je nemoguće zanemariti brojne objave u medijima, uključujući Evropu i SAD, koje ukazuju na ovaj ili onaj način umešanosti Vašhingtona i barem svesti o pripremi terorističkog napada", rekao je on.

Prema njegovim rečima tragični i neprihvatljivi događaji u arapsko-izraelskom sukobu, u Libanu, Jemenu, Crvenom moru i Adenskom zalivu, Sudanu i drugim "vrućim tačkama" u Africi odražavaju neospornu činjenicu: sigurnost može biti ili jednaka i nedeljiva za sve, ili neće postojati ni za koga.
Istovremeno, dodao je on, Zapad ne samo da se ne seća "globalne saradnje" koju zagovara generalni sekretar UN-a, već otvoreno u svojim doktrinarnim dokumentima oštro optužuje Rusiju, Kinu, Belorusiju, Severnu Koreju i Iran da stvaraju pretnje njegovoj dominaciji.

"Proglašen je cilj nanošenja 'strateškog poraza' Rusiji: gotovo onako kako su planirali London i Vašington u maju 1945. godine, kada su razvijali (a to je bilo i pre kraja Drugog svetskog rata) operaciju 'Nezamislivo' za uništenje SSSR-a", rekao je on.

Govoreći o Ukrajini, Lavrov je naveo da se ta zemlja pretvorila u terorističku državu koja već 10 godina teroriše ne samo sopstvene građane, već i građane van njenih granica, a Zapad, uprkos svemu tome, nastavlja da podržava Kijev i da ulažnje u Ukrajinu ogromna sredstva.

"Vredi li uopšte govoriti o besmislenosti i opasnosti ideje da se borba protiv jedne nuklearne zemlje poput Rusije vodi do pobede? Ništa manje bedmisleni nisu ni tvrdnje zapadnih mentora Kijeva da je jedini put mirnog rešenja ukrajinskog konflikta takozvana formula Zelenskog. Braneći taj ultimatum Zapad se bez ikakvog stida poziva na povelju UN zahtevajući da se osigura teritorijalni integritet Ukrajine", dodaje Lavrov, prenosi Sputnjik.

U osvrtu na nedavno održanu Generalnu skupštinu UN u Njujorku i forum pod nazivom "Samit budućnosti" Lavrov je ocenio da Zapad želi da pretvori platformu Ujedinjenih nacija u instrument za propagiranje svojih koristoljubivih namera, iako još uvek nije kasno da se toj organizaciji udahne novi život.

"Ali to se ne može učiniti uz pomoć samita i deklaracija koje nemaju veze sa realnošću, već kroz vraćanje poverenja po principu suverene ravnopravnosti svih država. Za sada se to ne dešava", ističe on.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Poplave u BiH

uživo Užas: 20 mrtvih, Više od 40 nestalih! FOTO/VIDEO

Snažan ciklon zahvatio je region u kom se nalazi i Srbija. Najdramatičnije je u susednoj BiH gde, kako javljaju mediji, ima i mrtvih. Pogođeni su i zemljotresom. Takođe, vanredno je i u Hrvatskoj i Crnoj Gori.

18:20

4.10.2024.

5 min

Podeli: