Svet 0

04.10.2024.

16:31

I posle 34 godine nejednakost i dalje postoji; Nepravde na istoku moraju biti otklonjene

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je na proslavi Dana nemačkog jedinstva da jedinstvo između Istočne i Zapadne Nemačke ni nakon 34 godine nije potpuno ostvareno.

Izvor: Tanjug

I posle 34 godine nejednakost i dalje postoji; Nepravde na istoku moraju biti otklonjene
Tanjug/Annegret Hilse/Pool Photo via AP

Podeli:

Šolc je, na svečanosti povodom Dana nemačkog jedinstva u Šverinu, ukazao na postojanje nejednakosti između zapadnog i istočnog dela zemlje, prenosi Dojče vele.

On je pozvao da se istoriji jedinstva dodaju nova poglavlja, poručivši da gde god politika može da stvori bolje životne šanse i ravnopravne životne uslove, to se mora dogoditi.

Šolc je dodao da je za milione građana Istočne Nemačke radikalna promena nakon 3. oktobra 1990. godine značila „oslobođenje i novi početak“ i ukazao da je istovremeno za mnoge to bio i kolaps njihovog dotadašnjeg života i obezvređivanje njihovog znanja, iskustava i životnih postignuća.

"U tome možda leži jedan od razloga za još uvek specifičnu atmosferu, posebnu nelagodnost i političke specifičnosti koje danas karakterišu istočnu Nemačku", ocenio je nemački kancelar.

Osvrćući se na izbore održane nedavno u saveznim pokrajinama Saksoniji, Tiringiji i Brandenburg, na kojima je ekstremno desničarska stranka Alternativa za Nemačku (AfD) dobila oko 30 odsto glasova, Šolc je izrazio uverenje da "većina građana u čitavoj Nemačkoj" čvrsto stoji na temeljima slobodnog poretka.

Centralne proslave povodom Dana nemačkog jedinstva održane su ove godine u Šverinu, glavnom gradu savezne pokrajine Meklenburg-Prednja Pomeranija, pod sloganom "Ujedinjeni postavljamo jedra", navodi DW.

Ta severoistočna nemačka pokrajina trenutno predsedava Bundesratom, a među gostima na svečanosti bili su i savezni predsednik Frank-Valter Štajnmajer, kao i predsednica Bundestaga Berbel Bas.

Predsednica Bundesrata, premijerka Meklenburg-Prednje Pomeranije, Manuela Švezig, izjavila je da još postoje nepravde "na koje ne smemo da pristanemo", kao što su razlike u platama, manja imovina i manji broj velikih preduzeća.
 

Pročitajte još:

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Poplave u BiH

uživo Užas: 20 mrtvih, Više od 40 nestalih! FOTO/VIDEO

Snažan ciklon zahvatio je region u kom se nalazi i Srbija. Najdramatičnije je u susednoj BiH gde, kako javljaju mediji, ima i mrtvih. Pogođeni su i zemljotresom. Takođe, vanredno je i u Hrvatskoj i Crnoj Gori.

18:20

4.10.2024.

3 min

Podeli: