Svet 1

04.10.2024.

9:08

Cure zastrašujući detalji: Komandant je poslat da ga upozori, ali...

Libanski ministar spoljnih poslova Abdalah Bu Habib rekao je u intervjuu za CNN da je iranski vrhovni vođa poslao izaslanika da upozori Hasana Nasralaha da će biti ubijen, ali je i on s njim poginuo.

Izvor: Middle east eye

Cure zastrašujući detalji: Komandant je poslat da ga upozori, ali...
Profimedia

Podeli:

Bu Habib je ponovio u intervjuu Kristijan Amanpur da su i lider Hezbolaha Hasan Nasralah i izraelski premijer Benjamin Netanjahu pristali na privremeno primirje, neposredno pre nego što je Izrael ubio Nasralaha u masovnom vazdušnom napadu u Bejrutu.

"SAD su se takođe složile oko izjave Bajden-Makrona u kojoj se poziva na primenu 21-dnevnog prekida vatre…I rekli su nam da se gospodin Netanjahu složio sa ovim. I tako smo dobili i saglasnost Hezbolaha o tome. Znate šta se desilo od tada", dodao je on.

Bu Habib, koji se trenutno nalazi u Njujorku nakon septembarske Generalne skupštine UN, rekao je da je sporazum o primirju potvrđen pre nego što je Izrael pokrenuo masivan vazdušni napad na južna predgrađa Bejruta, ubivši Nasralaha i zbrisavši čitave zgrade.

I američki zvaničnici rekli su da su obe strane komunicirale u vezi sa izjavom i da su uvereni da će primirje biti postignuto. Međutim, sledećeg dana Netanjahu je javno odbacio primirje i u petak je Izrael ubio Nasralaha.

U drugom izveštaju Rojtersa objavljenom u sredu navodi se da je iranski vrhovni vođa Ali Hamnei poslao glasnika da upozori Nasralaha da Izrael planira da ga ubije. Taj glasnik, visoki iranski komandant Abas Nilforušan, takođe je ubijen u izraelskom napadu u petak 27. septembra.

Komentari Bu Habiba takođe dovode u sumnju da li je Izrael ikada želeo da traži mir od početka rata u Gazi u oktobru 2023, preneo je portal "Midl ist aj".

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: