Svet 0

04.10.2024.

7:49

Zaprećeno mu je: Pašćete; A odgovor je: Trajno ću vas uništiti

Predsednik Severne Koreje Kim Džong Un zapretio je da će upotrebiti nuklearno oružje i "trajno uništiti" Južnu Koreju ako bude isprovociran, preneli su tamošnji državni mediji danas.

Izvor: Beta/AP

Zaprećeno mu je: Pašćete; A odgovor je: Trajno ću vas uništiti
Profimedia

Podeli:

On je pretnju uputio nakon što je lider Južne Koreje upozorio da će Kimov režim pasti ako pokuša da upotrebi nuklearno oružje.

Ovakva retorika Seula i Pjongjanga nije nova, ali su tenzije povećane otkako su početkom septembra u medijima objavljene fotografije nuklearnog postrojenja u Severnoj Koreji u kom se obogaćuje uranijum za nuklearno oružje. To je bio redak uvid u nuklearni program te zemlje.

Očekuje se da će u naredne nedelje severnokorejski parlament formalno odbaciti pomirenje sa Južnom Korejom i kodifikovati nove nacionalne granice.

Tokom posete jedinici za specijalne operacije u sredu, Kim je rekao da će njegova vojska "bez oklevanja upotrebiti sve ofanzivne snage koje poseduje, uključujući nuklearno oružje", ako Južna Koreja pokuša da upotrebi oružane snage protiv suvereniteta Severne Koreje, prenosi državna severnokorejska novinska agencija.

"Ako dođe do takve situacije, dalje postojanje Seula i Republike Koreje bilo bi nemoguće", rekao je Kim koristeći zvanično ime Južne Koreje.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: