Svet 1

04.10.2024.

16:02

Uživo Rusi uništavaju; Odjeknula eksplozija; Oglasio se Zelenski; Hiljade mrtvih

Rat u Ukrajini – 953. dan. Međusobni napadi bespilotnim letelicama. Rusko Ministarstvo odbrane saopštava da su preuzeli kontrolu nad gradom Ugledarom u Donjeckoj oblasti na istoku Ukrajine.

Izvor: B92.net

Rusi uništavaju; Odjeknula eksplozija; Oglasio se Zelenski; Hiljade mrtvih
Shutterstock/Stephen Duncombe

Podeli:

  • Sve najnovije i najvažnije vesti iz Ukrajine pratite u blogu B92.net UŽIVO

Uživo

16:00

Lukašenko poručio: Ukoliko otcepe zapad Ukrajine, Minsk će podržati Kijev

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je danas da će, ukoliko Poljaci pokušaju da otcepe zapad Ukrajine, beloruska strana pružiti podršku Ukrajincima.

"I zapadna Belorusija i zapadna Ukrajina, to je za nas neprihvatljivo... jer shvatamo da ćemo mi biti sledeći", rekao je beloruski lider tokom posete Brestskoj oblasti, preneo je TASS.

Lukašenko je rekao da je uveren da Poljska ima svoje interese u Ukrajini. Prema njegovim rečima, glavni "kamen spoticanja" između Poljske i Ukrajine sada je Volinski masakr tokom kojeg je ukrajinska ustanička armija u Drugom svetskom ratu masovno uništavala poljsko stanovništvo.

13:54

Rusi uništavaju

Ruski sistemi protivvazdušne odbrane uništili su za nedelju dana rakete ATACMS, bombe Hamer, granate HIMARS i više stotina dronova, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

"Tokom nedelju dana, sistemi protivvazdušne odbrane oborili su sedam operativno-taktičkih projektila ATACMS američke proizvodnje, šest vođenih bombi Hamer francuske proizvodnje, 22 rakete HIMARS američke proizvodnje, kao i 540 dronova", navelo je ministarstvo u saopštenju, a prenele Ria novosti.

Kako je saopštilo ministarstvo, ruske trupe su od početka rata u Ukrajini uništile 646 aviona, 283 helikoptera, 32.816 dronova, 580 protivvazdušnih raketnih sistema, 18.524 tenkova i druga borbena oklopna vozila.
 

12:32

Kijev: Pogođeno skladište goriva u ruskoj oblasti Voronjež

Ukrajinska vojska saopštila je da je tokom noćnog napada pogodila skladište goriva u ruskoj oblasti Voronjež.

"Primećeno je da ruski sistemi protivvazdušne odbrane deluju u toj oblasti. Potvrđeno je da je najmanje jedan od rezervoara pogođen“, navodi se u saopštenju na Telegramu.

Sa druge strane, rusko Ministarstvo za vanredene situacije navelo je da su vatrogasci ugasili veliki požar na skladištu goriva na ruskom Uralu, a prijavljena je i serija udara bespilotnih letelica u oblastima blizu ukrajinske granice, od kojih je jedan takođe izazvao manji požar na skladištu goriva.

Dodaje se da se još uvek istražuje uzrok požara u oblasti Perm, koja se nalazi u planinama Ural, 1.500 kilometara od fronta.

12:31

Zaposleni u nuklearki Zaporožje ubijen u eksploziji automobila-bombe

Zaposleni u nuklearnoj elektrani Zaporožje pod ruskom kontrolom na jugu Ukrajine poginuo je u napadu automobilom bombom, saopštili su ruski istražitelji, prenosi Rojters.

Elektrana je u saopštenju optužila ukrajinske vlasti da su organizovale ubistvo.

Nuklearku u Zaporožju, najveću u Evropi, ruske snage kontrolišu od marta 2022. godine i nalazi se blizu linije fronta između dve strane.

12:31

Inicident sa dronom kod nuklearke Kursk, Kremlj optužuje Kijev da se igra vatrom

Kremlj optužio je ukrajinske vlasti da se igraju vatrom, dan nakon što su ruske snage rekle da su presrele ukrajinski dron u blizini nuklearne elektrane Kursk, a neki mediji su javili da je požar izbio nekoliko milja dalje.

"Kijev nastavlja da se igra vatrom i mi ćemo, naravno, skrenuti pažnju na to predstavnicima IAEA", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov novinarima, pozivajući se na Međunarodnu agenciju za atomsku energiju, telo UN-a.

Portparol ukrajinskog ministarstva spoljnih poslova Georgij Tihi negirao je da su kijevske snage umešane u taj incident.

Ukrajinske trupe ušle su u region Kurska u iznenadnom prekograničnom upadu 6. avgusta i još drže delove te oblasti.

11:07

Uništen je

10:42

U ruskom napadu na ukrajinski region Černigov poginule tri osobe, uključujući dete

U ruskom napadu na ukrajinski region Černigov poginule su tri osobe, uključujući šestogodišnje dete, a četvoro ljudi je povređeno, saopštila je pres služba nacionalne policije Ukrajine.

09:04

Prvo naređenje Sirskog nakon pada Ugljedara

Glavnokomandujući ukrajinske vojske Aleksandar Sirski izdao je naređenje da se pojača odbrana na istoku Donjecke oblasti nakon što pada Ugljedara.
 

09:03

Ukraijnska vojska razmešta vojnu tehniku i naoružanje?

Ukraijnska vojska razmešta vojnu tehniku i naoružanje u stambenim delovima Kurske oblasti u blizini grada Sudža, izjavio je neimenovani vojnik ruske vojske.

09:03

Moskva: Oboreno 18 dronova iznad tri regiona i Azovskog mora

Snage PVO tokom protekle noći oborile su 18 ukrajinskih dronova iznad Belgorodske, Voronješke, Rostovske oblasti i Azovskog mora, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane Rusije.

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: