Svet 0

03.10.2024.

22:46

Vojska je odlučna – uništenje i ništa drugo

Izraelska vojska (IDF) saopštila je danas će nastaviti da napada ciljeve Hezbolaha u Bejrutu, dolini Beka i u južnom Libanu.

Izvor: Tanjug

Vojska je odlučna – uništenje i ništa drugo
EPA-EFE/ATEF SAFADI

Podeli:

Načelnik Generalštaba IDF Herci Halevi rekao je u video-poruci da je vojska "odlučna da uništi" infrastrukturu Hezbolaha u blizini libanske granice i da će nastaviti da nanosi štetu toj militantnoj grupi, piše Si-En-En (CNN).

Halevi je rekao da vraćanje stanovnika blizu granice njihovim domovima "znači uništavanje terorističke infrastrukture koju je Hezbolah izgradio u blizini granice kako bi mogli da upadaju u izraelske zajednice i ubijaju civile".

"Odlučni smo u tome da uništimo ovu infrastrukturu i eliminišemo sve prisutne. Nećemo dozvoliti da se Hezbolah formira na ovim mestima", rekao je on.

Izrael je optužio Hezbolah za postavljanje oružja ispod stambenih zgrada u Bejrutu, dok izraelski politički lideri prkose međunarodnim pozivima na uzdržanost.

Halevi je takođe rekao da su izraelske trupe "spremnije i obučenije nego ikada ranije i da imaju iskustvo iz operacija u Gazi".

Rojters je objavio da Vašington misli da Izrael još nije doneo konačnu odluku oko toga da li će da napadne iranska naftna postrojenja.

"Sjedinjene Američke Države ne veruju da je Izrael odlučio kako da odgovori na iranski napad, uključujući i odluku oko toga da li da gađa naftna postrojenja. Oni (Izraelci) još uvek odlučuju šta će tačno uraditi", rekao je američki zvaničnik, nekoliko dana nakon što je Teheran napao Izrael sa oko 200 balističkih projektila.

Izrael je sinoć bombardovao centar Bejruta i u tom napadu, kako je navelo libansko ministarstvo zdravlja, poginulo je devet osoba.

Izrael, koji se skoro godinu dana bori protiv Hamasa u Gazi, poslao je svoje trupe u južni Liban nakon dvonedeljnih intenzivnih vazdušnih napada.

Tel Aviv navodi da je cilj njegovih operacija u Libanu da omogući desetinama hiljada svojih građana raseljenih zbog bombardovanja Hezbolaha tokom rata u Gazi da se bezbedno vrate kući.

Libanska vojska je saopštila da su danas dva vojnika poginula u izraelskim napadima u odvojenim incidentima na jugu Libana.

Grupa civilne odbrane povezana sa Hezbolahom izjavila je da je sedam članova njenog osoblja, uključujući dva medicinska radnika, ubijeno u napadu u Bejrutu.

Izrael je, takođe, saopštio da je gađao zgradu opštine u južnom libanskom gradu Bint Jbeil, kada je poginulo 15 pripadnika Hezbolaha i uništeno mnogo oružja.

Pročitajte još: 

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: