Svet 3

03.10.2024.

14:05

ATACMS "spalio" Ruse: Uništen radar FOTO

Ukrajinska vojska saopštila je danas da je koristila američke balističke rakete ATACMS za napad na rusku radarsku stanicu kako bi smanjila sposobnost agresorskih snaga "da otkriju, prate i presretnu balističke ciljeve".

Izvor: Index.hr

ATACMS "spalio" Ruse: Uništen radar FOTO
Profimedia

Podeli:

Vojska nije precizirala kada i gde je izvršen napad na radarsku stanicu Nebo-M u saopštenju objavljenom na Telegram kanalu.

"Ovo će stvoriti povoljan koridor za korišćenje senke oluje"

"Uništenje radara Nebo-M stvoriće povoljan ’vazdušni koridor‘ za efikasnu upotrebu krstarećih raketa Storm Shadov i SCALP-EG", navodi se u saopštenju, a odnosi se na buduću upotrebu britanskih i francuskih raketa dugog dometa.

Ukrajinska vojska saopštila je da veruje da Rusija ima još 10 takvih radarskih sistema, od kojih svaki košta više od 100 miliona dolara.
Sjedinjene Države su poslale rakete dugog dometa ATACMS u Ukrajinu ovog proleća, a savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan rekao je tada da se Ukrajina obavezala da će oružje koristiti samo na svojoj teritoriji.

Zelenski je mesecima molio za dozvolu da udari duboko u Rusiju

Ruske snage trenutno zauzimaju oko 18 odsto teritorije Ukrajine.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski mesecima je molio saveznike da dozvole Ukrajini da ispaljuje zapadne rakete, uključujući američki ATACMS i britanski Storm Šedou, na ciljeve duboko u Rusiji.

Posle razgovora sa saveznicima prošlog meseca i posle posete Zelenskog SAD, Vašington nije signalizirao da nema promene u svom stavu o ukrajinskoj upotrebi oružja dugog dometa na ruskoj teritoriji.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: