Svet 6

03.10.2024.

12:05

Izrael napao Ruse? "Sravnjeno sa zemljom, eksplozije odjekuju..." FOTO/VIDEO

Izraelske snage napale su teritoriju Sirije, a na društvenim mrežama se navodi da je meta napada bila ruska vojna baza Hmejmim.

Izvor: Tanjug/Blic.rs

Izrael napao Ruse? "Sravnjeno sa zemljom, eksplozije odjekuju..." FOTO/VIDEO
Profimedia

Podeli:

Kako se navodi na društvenim mrežama, sirijska protivvazdušna odbrana, uz podršku ruske vojske, bila je aktivna više od 50 minuta, presrećući više od 50 neprijateljskih projektila u Latakiji, Džableu i Tartusu.

Posebno je, navodno, gađana ruska vazdušna baza Hmejmim.

Prijavljeni su i veliki požari u Džableu, u blizini vazdušne baze, pasu poslate ekipe za gašenje požara.

Opozicioni mediji u Siriji javili su da je meta napada bilo skladište oružja.

Izraelska vojska je nedavno najavila da će sprečiti sve isporuke oružja iz Irana terorističkoj grupi Hezbolah u Libanu preko Sirije, preneo je "Tajms of Izrael".

Geopolitički analitičar Mihael Horovic je na društvenoj mreži Iks rekao da "deluje da je ruska baza u Hmejmimu u sirijskoj provinciji Latakiji možda bila na meti tokom noći – moguće od strane Izraela".

"Ako je tako, to bi bio prvi put", rekao je on, dodajući da Iran koristi ovu bazu kao alternativu kad ne može da pošalje avione na druge aerodrome u Damasku i centralnoj Siriji.

I "Supresed njuz" (Suppressed News) je objavio da je "sirijska PVO bila aktivna više od 50 minuta, targetirajući neprijateljske projektile u Latakiji, Džablehu i Tartusu uz podršku ruske vojske" i da je "baza Hmejmim bila na meti kod obale Sirije".

"Veliki požar je izbio u Džabelhu blizu vazdušne baze nakon napada. Vatrogasci su poslati u područje. Poreklo agresije je nepoznato, a ruska vojska aktivno učestvuje u odbrani pored Sirijske arapske vojske", tvrdi "Supresed njuz".

Pozivajući se na izvore TV Sirije, nalog je preneo da je "Izrael bombardovao vazdušnu bazu Hmejmim sat nakon dolaska iranskog avona koji pripada Kešm Fars eru".

"Iran internešenel ingliš" objavio je na "Iksu" u utorak da je Iran poslao avion u Latakiju tog dana, prema izveštajima zvanične sirijske novinske agencije, i da je avion nosio humanitarnu pomoć za libanske građane koji su pobegli u Siriju usled sukoba s Izraelom.

Možda vas zanima

Sirijska opservatorija za ljudska prava rekla je da je izraelski napad za metu imao skladište oružja u obalskom sirijskog gradu Džablehu pre zore u četvrtak i da je napad izveden dronovima i projektilima iz ratnih aviona.

Navodi se i da je skladište sravnjeno sa zemljom, kao i da je to prouzrokovalo ogromne eksplozije koje su se čule na velikim udaljenostima, prenela je Sinhua.

Dodaje se da su sirijska PVO i ruske snage odgovorile na napad u roku od 40–50 minuta. Opservatorija je takođe ukazala da je skladište smešteno blizu baze Hmejmim, najveće ruske vazdušne baze u Siriji, na severozapadu Latakije.

Nije bilo odmah izveštaja o žrtvama, dodaje se.

Podeli:

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: