Svet 2

03.10.2024.

9:21

Sledi "bitka nad bitkama", a svet je na ivici kataklizme i pakla?

Novinar Večernjeg lista i stručnjak za Bliski istok Hasan Haidar Diab rekao je da se na Bliskom istoku sprema "bitka svih bitaka", kao i da smo na ivici "kataklizme".

Izvor: Večernji list

Sledi "bitka nad bitkama", a svet je na ivici kataklizme i pakla?
Profimedia

Podeli:

On je, komentarišući najnoviju eskalaciju sukoba na Bliskom istoku, odnosno napad Irana na Izrael, rekao da je zvanični Teheran dugo vagao da li bi trebalo da odgovori Izraelu, jer je namera izraelskog premijera Benjamima Netanjahua od starta bila da Iran uvuče u rat.

Međutim, čini se, kako kaže, da je sada glavni udar Irana završen, a da je Izrael sav svoj bes odlučio da iskali na LIbanu.

"Razgovarao sam sa svojom sestrom, sinoć je bila noć bez sna. Bejrut je bio žestoko bombardovan. Danas su prvi put krenuli u Liban i, prema zadnjim informacijama, Izraelci su pretrpeli velike gubitke. Videli su se helikopteri kako nose ranjenje i mrtve u bolnice, oko dvadesetak vojnika je ranjeno i poginulo. To će biti teška i velika bitka, Izraelci će ulaziti u živo blato, gde će imati velike gubitke, a to je ono što Hezbolah čeka", rekao je Haidar Diab.

"Nikad nije bila gora situacija, cilj Izraela je razaranje. Prvi put u istoriji imamo milion libanskih izbeglica. Nikad nije bilo toliko izbeglica. Izraelci su sinoć pedesetak blokova zgrada srušili. Pokušaće da pokrenu Libance protiv Hezbolaha, s obzirom na to da na frontu još ništa nisu postigli. Mislim da će u Libanu biti bitka svih bitaka, osovina otpora. Glavna predvodnica je Hezbolah, odnosno Liban", dodao je.

Prema njegovim rečima, sigurno je i da će doći do odmazde. Hezbolah je, kako kaže, pretrpeo neviđene udarce, a niko nije verovao da će se dogoditi to što se dogodilo.

"Kad gledamo šta su zapravo ciljevi izraelske najradikalnije vlade koji teže za velikim Izraelom, danas vidimo da to više nije ograničena kopnena operacija, to je dokaz da teže za velikim Izraelom. Nakon Libana, planiraju da napadnu Siriju, to je javno govorio. Iranci su morali da intervenišu iako su dugo kalkulisali. Netanijahu sve vreme želi da ih uvuče u taj sukob, njegova namera je od početka da uništi iransko nuklearno postrojenje", istakao je Hasan Haidar Diab.

Dodaje da napad Irana na Izrael u ponedeljak uveče Netanjahu i njegova vlada nisu očekivali. "Napad je veliki bezbednosni propust", navodi Haidar Diab.

"Mislim da je Izrael pretrpeo težak udarac od Irana, oni mogu sada da govore da nije uspeo napad, ali mi smo videli uživo kako su padale balističke rakete, a njihova protivvazdušna odbrana je zakazala totalno. Da Amerikanci i Jordanci nisu oborili veliki deo projektila, danas bi Izrael bio vraćen u srednji vek", smatra Haidar Diab.

Navodi i da je logično da će Izrael odgovoriti na napad Irana, ali i napominje da oni ne mogu da odgovore bez Amerike.

"Otkad pratimo, već četrdesetak godina, i otkad izraelska vlada želi da napadne Iran, to je uvek uz pomoć SAD. Izrael to sam ne može učiniti. Netanijahu je juče rekao da će Iran platiti visoku cenu i onda napada Liban. Šta je napravio? Ako si frajer i misliš da si toliko jak i moćan, što nisi odmah krenuo na Iran?", pita ovaj stručnjak i dodaje da su Iranci u tom napadu ''igrali pametno''.

"Dok su balističke rakete letele na Izrael, Iračani su bacili male rakete na američku bazu. To je bila poruka Amerikancima, ako ćete se umešati, vidite šta vas čeka", zaključuje Hasan Haidar Diab.

Međutim, napominje da svet ulazi u opasan vrtlog i podseća da je pre 11 meseci rekao da ćemo doći do regionalnog rata ako SAD ne zaustave krvoproliće u Pojasu Gaze.

"Sad smo na ivici. SAD je najveći krivac za ono što se dogodilo. Bajdenova administracija pokazala je veliku slabost prema Netanijahuu, ne znam zašto. Kad je bio Obama, on je odbio da bombarduje Siriju. Izraelci su ga nagovarali da bombarduje nuklearno postrojenje u Iranu, on je odbio. Obama je imao čvrst stav da ne ulazi u besmislene ratove. Ali, Biden nije takav, rekao je da ima razumevanje da Izrael treba da krene u vojnu operaciju na Gazu... I u ponedeljak su rekli da podržavaju kopnenu operaciju u Libanu. Sve vreme prvo kažu 'ne', pa onda kažu 'da'. Da je Bajden bio čvrst i rekao Netanijauu da stane, ne bismo danas imali ovo", smatra Haidar Diab, a zatim upozorava:

"Pred nama su izuzetno teški dani i sati. Svet je na ivici kataklizme, na rubu pakla. Bojim se da nema nikakvog glasa pomirenja, glasa razuma. Ne vidi se kraj sukoba, ne vidim izlaz samo užasan rat koji je pred nama."

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: