Svet 0

03.10.2024.

13:15

Uživo Udar za udarom; Padaju delovi Ukrajine; Rusi će ispuniti cilj?

Rat u Ukrajini – 953. dan. U protekla 24 časa najžešće borbe vodile su se na pokrovskom i kurahovskom pravcu, navodi u izveštaju sa fronta Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine.

Izvor: B92.net

Udar za udarom; Padaju delovi Ukrajine; Rusi će ispuniti cilj?
Tanjug/Russian Defense Ministry Press Service via AP

Podeli:

  • Sve najnovije i najvažnije vesti pratite u blogu B92.net UŽIVO

Uživo

13:14

Rusi će ispuniti svoj cilj?

Rusija će uskoro izaći na granice Luganske i Donjecke Narodne Republike (LNR i DNR), rekao je penzionisani pukovnik Oružanih snaga Ukrajine Sergej Grabski.

Kako je primetio ukrajinski pukovnik u penziji, poenta je da jedinice Oružanih snaga Rusije imaju mogućnost da ispune strateški zadatak koji im je postavljen, a to je da izađu na granice DNR i LNR. On tvrdi da će gubitak Ugledara dovesti do toga.

Grabski je naglasio da će se, u najgorem scenariju za Oružane snage Ukrajine, u proleće-leto sledeće godine, na stranicama novina pojaviti gradovi poput Pavlograda, Slavjanska i Kramatorska.
 

12:53

Si-En-En: Zauzimanje Ugledara otkriva ranjivost Kijeva

Rusija je zauzela ključni grad Ugledar na istoku Ukrajine, okončavši višemesečni otpor, a na snimcima koje je verifikovao Si-En-En vidi se kako vojnici mašu ruskom zastavom nad ruševinama gradske skupštine razorenog grada.

Ugledar, grad izgrađen oko rudnika uglja, nalazi se nekih 50 kilometara južno od Pokrovska, koji se poslednjih nekoliko meseci smatra glavnim žarištem napada Rusije na istoku.

Ugledar je bio snažno utvrđen i smatran je ključnim bastionom na raskrsnici ukrajinskog istočnog i južnog fronta. Ruske snage su u nekoliko navrata pokušavale da zauzmu grad.

Ukrajinska vojska je u sredu potvrdila povlačenje iz Ugledara, napominjući da je Rusija uspela da pošalje rezerve na bokove, što je dovelo do "pretnje opkoljavanjem".

12:15

Glavno sa novog brifinga ruskog Ministarstva odbrane:


▪ Jedinice grupe Istok popravile su situaciju duž linije fronta i odbile dva kontranapada jurišnih grupa Oružanih snaga Ukrajine, gubici protivnika iznosili su oko 130 vojnika;
▪Oružane snage Ukrajine izgubile su oko 75 vojnika i tri skladišta municije u zoni grupe Dnjepar;
▪ Borci grupe Jug odbili su tri kontranapada, gubici Oružanih snaga Ukrajine u ovoj zoni iznosili su oko 720 vojnika;
▪Gubici Oružanih snaga Ukrajine u zoni odgovornosti grupe "Centar" iznosili su 615 vojnika, dva oklopna vozila, odbijeno je osam kontranapada;
▪Jedinice grupe Istok popravile su situaciju duž linije fronta i odbile dva kontranapada jurišnih grupa Oružanih snaga Ukrajine;
▪Grupa Jug uništila je pogon za montažu bespilotnih letelica, stanicu za elektronsko ratovanje i tri skladišta sa Oružanim snagama Ukrajine;
▪Ruski PVO sistemi oborili su 122 ukrajinske bespilotne letelice van zone specijalnih operacija;
▪Ruski sistemi protivvazdušne odbrane oborili su četiri rakete Atakams, pet projektila Hajmars i 144 drona ukrajinskih oružanih snaga.
 

11:40

Uništeno ukrajinsko skladište municije

Ruska avijacija uništila je skladište municije Oružanih snaga Ukrajine u Donjecku, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane.

"Vazdušnim udarom pomoću univerzalnog modula za planiranje i korekciju sa visokoeksplozivnom bombom FAB-3000 uništeno je skladište municije Oružanih snaga Ukrajine u rejonu sela Razliv", saopštilo je rusko ministartvo.

10:58

Harkov

10:55

Ukrajina i Poljska razgovarale su o tehničkim koracima za rešavanje problema ekshumacije ubijenih tokom Volinjske tragedije, saopštio je ministar spoljnih poslova Andrij Sibiha posle jednodnevne posete Poljskoj.

10:15

Ubijena tri civila u Belgorodu

Tri civila su ubijena, a 24 su zadobila rane nakon napada ukrajinskih trupa na stambena naselja u sredu u pograničnoj ruskoj oblasti Belgorod, saopštio je danas regionalni ministar zdravlja Andrej Ikonikov na svom Telegram kanalu.

"U granatiranju su poginule tri osobe, a 24 su zadobile rane različite težine, među kojima dvoje dece. Jedno dete je na lečenju u Regionalnoj dečijoj bolnici, drugo je otpušteno na ambulantno lečenje", rekao je on.

Kako je naveo, sedmoro povređenih je u teškom stanju.

10:14

Zelenski izvršio kadrovske promene u ukrajinskoj Spoljnoj obaveštajnoj službi

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski potpisao je niz ukaza koji predviđaju kadrovske promene u Spoljnoj obaveštajnoj službi Ukrajine, a relevantni dokumenti objavljeni su na sajtu predsednika države, prenosi Ukrinform.

10:12

10:07

Ukrajina povećava domaću proizvodnju oružja

Ukrajina povećava domaću proizvodnju oružja, vojne opreme i dronova, ali je i dalje potrebna značajna zapadna pomoć da bi se suprotstavila ruskoj agresiji, navodi se u izveštaju Instituta za proučavanje rata (ISW).

Analitičari posebno navode izjavu ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog da ukrajinske kompanije trenutno mogu da proizvedu četiri miliona bespilotnih letelica godišnje, a već su sklopljeni ugovori za proizvodnju 1,5 miliona bespilotnih letelica. Pored toga, prema rečima Zelenskog, Ukrajina je sposobna da proizvede 15 samohodnih artiljerijskih postrojenja "Bohdan" svakog meseca, a nedavno je izvršeno uspešno testiranje balističke rakete domaće proizvodnje, navodi se u izveštaju objavljenom na sajtu ISW.

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: