Svet 3

03.10.2024.

20:47

Uživo Udar za udarom; Sve je uništeno

Rat u Ukrajini – 953. dan. U protekla 24 časa najžešće borbe vodile su se na pokrovskom i kurahovskom pravcu, navodi u izveštaju sa fronta Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine.

Izvor: B92.net

Udar za udarom; Sve je uništeno
Profimedia

Podeli:

  • Sve najnovije i najvažnije vesti pratite u blogu B92.net UŽIVO

Uživo

20:44

Fico poručio: Ako se rat u Ukrajini završi tokom mog mandata, obnoviću veze s Rusijom

Ako rat u Ukrajini bude završen tokom mog mandata, učiniću sve da obnovim standardne i ekonomske veze s Rusijom, izvjavio je danas premijer Slovačke Robert Fico, i dodao da je ''Evropskoj uniji potreba Rusija, a Rusiji Evropska Unija''.

Uoči predstojeće zajedničke sednice vlada Slovačke i Ukrajine, Fico je istakao da će na sednici pokrenuti razgovor o ulozi Ukrajine kao tranzitne zemlje za osnovne robe, prenela je agencija TASR.

''Veoma ćemo brinuti o normalnim, prijateljskim vezama sa Ukrajinom, kojoj želimo brz kraj ove nesreće jer je to nesreća za sve'', rekao je Fico i dodao da se svaki rat mora završiti za pregovaračkim stolom.

Naveo je da je postalo jasno da nema vojnog rešenja za taj sukob.

''To postaje evidentno i u izjavama mnogih političara, koji već govore o kompromisima o tome kako navodno Ukrajina mora da se pripremi za neki kompromis koji će povrediti obe strane'', rekao je slovački premijer.

On je istakao da se raduje predstojećoj zajedničkoj sednici.

''Razgovaraćemo ne samo o napretku u mapi puta koju imamo u humanitarnim i drugim oblastima, već se posebno radujem činjenici da ću moći otvoreno da razgovaramo o tome kako da garantujemo da Ukrajina ostane važna tranzitna zemlja za osnovne robe koje su potrebne zapadnoj Evropi'', naveo je Fico.

18:36

Mediji: Napadnuta nuklearna elektrana u Kursku

17:06

Ruska vojska zauzela Ugledar u samoproglašenoj DNR

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je danas da je Ruska vojska preuzela je kontrolu nad mestom Ugledar u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR), koje je bilo poslednje veliko uporište ukrajinskih oružanih snaga na južnodonjeckom pravcu.

"Usled odlučnih dejstava jedinica grupe Vostok, oslobođeno je selo Ugledar u Donjeckoj Narodnoj Republici", istaklo je Ministarstvo u saopštenju, prenela je agencija RIA Novosti.

Kako se navodi, sada će ruske trupe moći da napreduju na Velikuju Novoselku na granici sa Zaporoškom oblašću i Kurahovom, gde je neprijatelj opremio moćne odbrambene linije.

Osim toga, oslobađanje Ugledara u potpunosti je obezbedilo autoput Donjeck-Marijupolj i uklonilo Volnovahu od napada, dodala je ruska agencija.

Dan ranije, savetnik lidera samoproglašene DNR Jan Gagin rekao je za RIA Novosti da je na administraciji Ugljedara postavljena ruska zastava. Ukrajinski portal Strana.ua je objavio da su Oružane snage Ukrajine dobile naređenje od komande da se povuku iz Ugledara.

16:44

U napadu na Černigov poginule tri osobe

U ruskom napadu na ukrajinski region Černigov poginule su tri osobe, uključujući šestogodišnje dete, a četvoro ljudi je povređeno, saopštila je danas pres služba nacionalne policije Ukrajine.

Kako se navodi, ruske snage su gađale pogranično naselje Snovska hromada u okrugu Korjukiv, prenela je agencija Ukrinform. Napad je izveden dronovima na kamion koji je isporučivao tečni gas domaćinstvima u toj oblasti, a on je potom eksplodirao usled čega je plamen zahvatio i stambene zgrade.

Prema prvim podacima, poginule su tri osobe, od kojih su se dve nalazile u kamionu, kao i šestogodišnja devojčica, dok su još četiri osobe ranjene, među kojima dvoje dece starosti 13 i 4 godine.

Na licu mesta se nalaze policija i specijalizovane službe, kao i lekarske ekipe koje koje pomažu ugroženima. Lokalni zvaničnik Vjačeslav Haus naveo je da je reč o aktu terorizma među čijim žrtvama su i deca, kao i da su ruske snage namerno gađale vozilo sa tečnim gasom.

16:05

Vovčansk posle napada

16:02

Američki "Boing" dežura na granici

Američki špijunski avion "boing" RC-135V "rivet džoint" dežura kod rusko-finske granice, pokazuju podaci sa sajta "Flajtradar".

Avion je poleteo sa aerodroma na severo-istoku Poljske u 13.16 po moskovskom vremenu.

Pored toga, još dva američka aviona ("posejdon" i još jedan "rivet džoint") primećeni su iznad Crnog mora zapadno od Krima.
 

14:19

Ukrajinska vojska u "akciji"

14:03

Rute u Kijevu

Novi generalni sekretar NATO Mark Rute doputovao je u Kijev, javljaju svetske agencije.


 

13:14

Rusi će ispuniti svoj cilj?

Rusija će uskoro izaći na granice Luganske i Donjecke Narodne Republike (LNR i DNR), rekao je penzionisani pukovnik Oružanih snaga Ukrajine Sergej Grabski.

Kako je primetio ukrajinski pukovnik u penziji, poenta je da jedinice Oružanih snaga Rusije imaju mogućnost da ispune strateški zadatak koji im je postavljen, a to je da izađu na granice DNR i LNR. On tvrdi da će gubitak Ugledara dovesti do toga.

Grabski je naglasio da će se, u najgorem scenariju za Oružane snage Ukrajine, u proleće-leto sledeće godine, na stranicama novina pojaviti gradovi poput Pavlograda, Slavjanska i Kramatorska.
 

12:15

Glavno sa novog brifinga ruskog Ministarstva odbrane:


▪ Jedinice grupe Istok popravile su situaciju duž linije fronta i odbile dva kontranapada jurišnih grupa Oružanih snaga Ukrajine, gubici protivnika iznosili su oko 130 vojnika;
▪Oružane snage Ukrajine izgubile su oko 75 vojnika i tri skladišta municije u zoni grupe Dnjepar;
▪ Borci grupe Jug odbili su tri kontranapada, gubici Oružanih snaga Ukrajine u ovoj zoni iznosili su oko 720 vojnika;
▪Gubici Oružanih snaga Ukrajine u zoni odgovornosti grupe "Centar" iznosili su 615 vojnika, dva oklopna vozila, odbijeno je osam kontranapada;
▪Jedinice grupe Istok popravile su situaciju duž linije fronta i odbile dva kontranapada jurišnih grupa Oružanih snaga Ukrajine;
▪Grupa Jug uništila je pogon za montažu bespilotnih letelica, stanicu za elektronsko ratovanje i tri skladišta sa Oružanim snagama Ukrajine;
▪Ruski PVO sistemi oborili su 122 ukrajinske bespilotne letelice van zone specijalnih operacija;
▪Ruski sistemi protivvazdušne odbrane oborili su četiri rakete Atakams, pet projektila Hajmars i 144 drona ukrajinskih oružanih snaga.
 

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: