Svet 0

03.10.2024.

10:13

Uživo Zauzet ključni grad; Uništeni su; Više od 650.000 mrtvih

Rat u Ukrajini – 953. dan. U protekla 24 časa najžešće borbe vodile su se na pokrovskom i kurahovskom pravcu, navodi u izveštaju sa fronta Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine.

Izvor: B92.net

Zauzet ključni grad; Uništeni su; Više od 650.000 mrtvih
Tanjug/AP Photo/Evgeniy Maloletka, File

Podeli:

  • Sve najnovije i najvažnije vesti pratite u blogu B92.net UŽIVO

Uživo

10:15

Ubijena tri civila u Belgorodu

Tri civila su ubijena, a 24 su zadobila rane nakon napada ukrajinskih trupa na stambena naselja u sredu u pograničnoj ruskoj oblasti Belgorod, saopštio je danas regionalni ministar zdravlja Andrej Ikonikov na svom Telegram kanalu.

"U granatiranju su poginule tri osobe, a 24 su zadobile rane različite težine, među kojima dvoje dece. Jedno dete je na lečenju u Regionalnoj dečijoj bolnici, drugo je otpušteno na ambulantno lečenje", rekao je on.

Kako je naveo, sedmoro povređenih je u teškom stanju.

10:14

Zelenski izvršio kadrovske promene u ukrajinskoj Spoljnoj obaveštajnoj službi

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski potpisao je niz ukaza koji predviđaju kadrovske promene u Spoljnoj obaveštajnoj službi Ukrajine, a relevantni dokumenti objavljeni su na sajtu predsednika države, prenosi Ukrinform.

10:12

10:07

Ukrajina povećava domaću proizvodnju oružja

Ukrajina povećava domaću proizvodnju oružja, vojne opreme i dronova, ali je i dalje potrebna značajna zapadna pomoć da bi se suprotstavila ruskoj agresiji, navodi se u izveštaju Instituta za proučavanje rata (ISW).

Analitičari posebno navode izjavu ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog da ukrajinske kompanije trenutno mogu da proizvedu četiri miliona bespilotnih letelica godišnje, a već su sklopljeni ugovori za proizvodnju 1,5 miliona bespilotnih letelica. Pored toga, prema rečima Zelenskog, Ukrajina je sposobna da proizvede 15 samohodnih artiljerijskih postrojenja "Bohdan" svakog meseca, a nedavno je izvršeno uspešno testiranje balističke rakete domaće proizvodnje, navodi se u izveštaju objavljenom na sajtu ISW.

10:06

FSB priveo ukrajinske špijune koji su pokušavali da uđu u Rusiju iz Litvanije

Pripadnici ruske Federalne službe bezbednosti (FSB) priveli su ukrajinske špijune koji su pokušali da ilegalno uđu u Rusiju iz Litvanije, saopštila je danas pres služba FSB.

Kako se navodi u saopštenju, ukrajinska vojna obaveštajna služba prikupila je informacije o bezbednosti rusko-litvanskog dela državne granice za nezakonito razmeštanje agenata.

"Da bi ispunili dodeljeni zadatak, obaveštajci su angažovali svog agenta iz redova ukrajinskih državljana kako bi dobili informacije od interesa intervjuisanjem stanovnika pograničnog regiona Litvanije i izviđanjem pomoću tehničkih sredstava", navodi se u saopštenju, prenosi Izvestija.

10:06

Sijarto: Mađarska odbila predlog EU da šalje vojne savetnike u Ukrajinu

Mađarska je odbila novi predlog Evropske unije da rasporedi vojne savetnike u Ukrajini, koji bi trebali da koordinišu trening vojske, navodeći da to nosi rizik od eskalacije rata, izjavio je ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

Kako je javila mađarska agencija MTI, Sijarto je podsetio da je u drugom delu 2022. godine EU odlučila da trenira ukrajinske vojnike na teritoriji zemalja članica EU, dok je Mađarska odbila obuku na tlu svoje zemlje, kao i da je odlučila da ne daje vojnike, niti sredstva za njihovu obuku.

09:02

Rusi zauzeli Ugledar posle dve godine

Rusija je zauzela ključni grad Ugledar na istoku Ukrajine, okončavši višemesečni otpor, a na snimcima koje je verifikovao Si-En-En vidi se kako vojnici mašu ruskom zastavom nad ruševinama gradske većnice razorenog grada, u kome je broj stanovnika pao sa oko 14.000 na nešto više od 100.

Vugledar, grad izgradjen oko rudnika uglja (ime mu potiče od ukrajinske reči za ugalj), nalazi se nekih 50 km južno od Pokrovska, koji se poslednjih nekoliko meseci smatra glavnim žarištem napada Rusije na istoku.

Tanjug/AP Photo/Yevhen Titov, File

Iako nije transportno i logističko čvorište kao Pokrovsk, Vugledar je bio snažno utvrdjen i smatran je ključnim bastionom na raskrsnici ukrajinskog istočnog i južnog fronta.

Dve godine Ukrajina je tamo postavljala "zastrašujuću" odbranu, pošto je Rusija nekoliko puta pokušavala i nije uspela da zauzme grad.

08:45

Napad "šahidima" na Kijev

Ruska vojska ponovo pokušala da izvrši vazdušni udar na Kijev, navode gradske vlasti.

U napadu na Kijev ruske snage su koristile bespilotne letelice "šahid" iranske proizvodnje. Dronovi su na Kijev usmereni iz više pravaca u odvojenim napadima.

Upozorenje o vazdušnom napadu u Kijevu trajalo je više od 5 i po sati. Prve grupe bespilotnih letelica lansirane su pre ponoći, a tokom noći su napadi ponovljeni u više navrata. Nijedan od ruskih dronova nije postigao svoj cilj, tvrde gradske vlasti ukrajinske prestonice.

07:58

Granatirana 24 naselja

Ruska vojska je sinoć granatirala 24 naselja u Hersonskoj oblasti, pri čemu su dve osobe poginule, a osam je povređeno, saopštio je načelnik Oblasne vojne uprave u Hersonu Oleksandar Prokudin.

07:46

Hiljade mrtvih

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: