Svet 8

03.10.2024.

22:40

Uživo Puca na sve strane: Nebo se crveni, udari se ređaju; Satelitski snimak prikazuje... FOTO/VIDEO

S položaja Hezbolaha na jugu Libana nastavljena je baražna paljba na sever Izraela, izraelski komandosi nastavili kopnenu operaciju. Na jugu Libana poginulo je osam izraelskih vojnika, potvrdio IDF.

Izvor: B92.net

Puca na sve strane: Nebo se crveni, udari se ređaju; Satelitski snimak prikazuje... FOTO/VIDEO
Profimedia/Ramiz Dallah / Anadolu

Podeli:

  • Sve najnovije i najvažnije vesti pratite u blogu B92.net UŽIVO

Uživo

22:50

Upozorenje samo nekoliko minuta pre udara, ljudi nemaju vremena da se sklone

Prema navodima na društvenim mrežama, Izrael upozorava o udarima svega nekoliko minuta pre nego što počne bombardovanje, pa mnogi postavljaju pitanje da li iko veruje da je moguće da se za tako kratko vreme porodice sklone na sigurno. 

22:49

Izraelski ratni brodovi gađaju predgrađe Bejruta

22:39

Još jedan napad na Zapadnu obalu: Poginulo 16 Palestinaca

Najmanje 16 Palestinaca ubijeno da u izraelskom napadu na izbeglički kamp Tulkarem na Zapadnoj obali, saopštilo je večeras palestinsko Ministarstvo zdravlja.

Na snimcima do kojih je došao Si-En-En vide se tela i vozila hitne pomoći koja evakuišu žrtve iz kampa i stanovnike koji nose ranjenike u bolnicu.

Izrael je potvrdio da su njegove vazdušne snage izvele napad, rekavši da će uslediti detalji operacije.

22:36

Nebo iznad Bejruta se crveni, strašni udari se ređaju

22:06

UN: 10 članica Saveta bezbednosti izrazilo zabrinutost

Deset izabranih članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija objavilo je zajedničko saopštenje u kojem je izrazilo zabrinutost zbog "eskalacije tenzija na Bliskom istoku".

"Osuđujemo trenutno nasilje i pozivamo na hitan prekid svih neprijateljstava", rekla je stalna predstavnica Gvajane pri UN, Karolin Rodriges-Birket, dok je čitala zajedničku izjavu, objavio je Bi-Bi-Si (BBC).

21:03

Stejt department: 250 Amerikanaca napustilo Liban

Oko 250 Amerikanaca i članova njihovih porodica otputovalo je iz Libana na dva leta koje su organizovale Sjedinjene Američke Države, rekao je danas portparol Stejt departmenta Metju Miler.

Prvi avion poleteo je juče iz Bejruta, a drugi, sa 134 putnika, poleteo je jutros, rekao je Miler, objavio je Si-En-En (CNN).

"Nastavićemo da organizujemo te letove dokle god je bezbednosna situacija (u Libanu) izazovna, sve dok nema dovoljno dostupnih komercijalnih opcija i sve dok postoji potražnja", rekao je on na konferenciji za novinare.

20:45

Objavljene nove informacije o izraelskom planu osvete

Premijer Benjamin Netanjahu večeras održava najnoviji u nizu sastanaka na visokom nivou dok Izrael odlučuje kako i kada da odgovori na napad iranskih balističkih raketa u utorak, izvestila je izraelska televizija Kanal 12.

Očekivani "teški odgovor" blisko se koordinira sa Bajdenovom administracijom, navodi se u televizijskom izveštaju, uz napomenu da postoji mogućnost uskoro telefonskog razgovora između Netanjahua i američkog predsednika Džoa Bajdena. Navodi se i da se odgovor Izraela očekuje "u roku od nekoliko dana".

Izvori iz ministarstva kažu da Izrael ne može i neće dozvoliti da napad od utorka prođe bez značajnog izraelskog odgovora, a u izveštaju se kaže da se razmatraju "mnoge opcije". Izrael takođe nastoji da izvrši veliki diplomatski pritisak na SAD i Zapad uopšte da uvedu strože nove sankcije Iranu, navodi Kanal 12, objašnjavajući da Izrael vidi ne samo vojnu priliku da snažno udari Iran, već i šansu da ojača globalni stav i podstakne uvođenje sankcija koje je zapad dugo odbijao da uvede.

U izveštaju se navode izvori odbrane koji potvrđuju da će SAD podržati Izrael u njegovom odgovoru i pomoći u odbrani Izraela od daljih iranskih napada. On napominje da trenutni zvanični rat Izraela ima za cilj da se izbegne regionalni rat, ali da bi i to moglo biti predmet razmatranja u budućnosti. U izveštaju se navodi da je izraelsko vazduhoplovstvo spremno "na niz akcija i odgovora" i da čeka uputstva političke elite.

20:43

Satelitski snimci pokazuju štetu u izraelskoj vazdušnoj bazi Nevatim

Oštećenje izraelske vazdušne baze Nevatim nakon iranskog raketnog napada može se videti na nedavno objavljenim satelitskim snimcima koje je napravila američka kompanija za svemirsku tehnologiju Maksar.

20:03

IDF: Ubijeni su, više njih

Izraelska vojska (IDF) saopštila je danas da je ubila nekoliko komandanata Hezbolaha u napadu na vojnu strukturu u južnom Libanu.

Napad je izveden tokom zajedničke operacije izraelskih vazduhoplovnih snaga i brigade Golani, koja je tokom proteklog dana vršila kopnene napade u južnom Libanu, dodato je u saopštenju, preneo je Si-En-En (CNN).

IDF je takođe saopštio da je uništio još jednu vojnu strukturu u drugom napadu i zaplenio oružje i drugu opremu tokom racija.

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: