Svet 0

02.10.2024.

23:22

Studenti doneli smrtonosni virus? U Hamburgu evakuisana železnička stanica

Danas je policija na glavnoj stanici u Hamburgu na nekoliko sati zatvorila perone 7 i 8 zbog sumnje da su dva putnika zaražena smrtonosnim virusom Marburg, prenosi Bi-Bi-Si.

Izvor: Index.hr

Studenti doneli smrtonosni virus? U Hamburgu evakuisana železnička stanica
Oliver Huitson/Shutterstock

Podeli:

Putnici su bili primorani da napuste perone, dok su se službe hitne pomoći u punim zaštitnim odelima ukrcale u voz ICE iz Frankfurta.

Zaraženi muškarac je 26-godišnji nemački student medicine koji je danas popodne sa svojom devojkom otišao vozom od Frankfurta do Hamburga.

Dok su vozili, oboje su počeli da pokazuju simptome slične gripu. „Ostaje da se vidi da li su zaista bili zaraženi virusom Marburg“, rekao je portparol vatrogasne službe.

Student je stigao iz Ruande

Student je prethodno stigao avionom iz Ruande, gde je bio u kontaktu sa pacijentom kome je kasnije dijagnostikovana infekcija virusom Marburg.

Ruanda se trenutno suočava sa ozbiljnom epidemijom, a Ministarstvo zdravlja u glavnom gradu Kigaliju saopštilo je da je od prošlog petka umrlo osam ljudi, dok je potvrđeno ukupno 27 slučajeva infekcije.

U vozu je bilo 200 putnika za koje je potrebno saznati da li su za kratko vreme uspeli da se zaraze. Policija je ogradila dva koloseka, a par je prebačen u Univerzitetsku bolnicu Ependorf (UKE) u Hamburgu, specijalizovanu za tropske bolesti. Oduzet im je i prtljag.

"U okviru prevencije zaraze, odeljenje za zdravstvo je organizovalo policiju da zadrži ljude na glavnoj železničkoj stanici", saopštile su okružne vlasti.

Kako prenose nemački mediji, u vozu ICE bilo je oko 200 putnika, a policija snima njihove podatke kako bi utvrdila ko je bio u kontaktu sa dvojicom eventualno zaraženih.

"Sada moramo da saznamo da li su uspeli da se zaraze za tako kratko vreme", dodao je portparol vatrogasne službe.

Kakav je to virus?

Virus Marburg izaziva groznicu sa simptomima kao što su konvulzije, krvavo povraćanje i dijareja, a stopa smrtnosti do 88 procenata, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije.

Prema CDC-u, u Nemačkoj nije bilo izbijanja bolesti od 1967. godine.

Uzročnik je dobio ime po nemačkom gradu jer su 1967. godine zaposleni u lokalnoj laboratoriji zaraženi do sada nepoznatim virusom od eksperimentalnih majmuna.

Ljudi se zaraze direktnim kontaktom sa telesnim tečnostima zaraženih ljudi, kao što je krv, ali ne putem vazduha. Period inkubacije je od dva do 21 dan.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: