Svet 11

02.10.2024.

19:35

Putinov saveznik pronađen mrtav FOTO

Viši ruski zvaničnik, za koga se navodi da je imao bliske finansijske veze sa Vladimirom Putinom, pronađen je mrtav juče uveče.

Izvor: Index.hr

Putinov saveznik pronađen mrtav FOTO
Profimedia

Podeli:

Telo Konstantina Zavizenova (50) sinoć je pronašao njegov sin u jednoj seoskoj kući u Istarskom okrugu u Moskvi, javila je državna novinska agencija RIA Novosti.

Agencije za provođenje zakona rekle su novinama da se smrt preliminarno smatra samoubistvom, ali neki sumnjaju u to.

"Zavizenov se napio nedelju i po dana pre smrti“, piše prokremljanski portal Lenta.

Portal navodi da je njegov sin pronašao cedulju i alkohol na stolu u kući, pre nego što je čuo pucanj u drugoj prostoriji kuće. Lenta je saopštila i da ga je Zavizenova supruga nedavno uhvatila u vanbračnoj vezi i podnela zahtev za razvod.

Vest o njegovoj smrti preneo je trkač rođen u Ukrajini i politički komentator Igor Suško, koji je izrazio skepticizam u vezi sa tvrdnjama o samoubistvu Zavizenova.

"Konstantin Zavizenov, bivši ministar energetike i industrije uglja za okupiranu ’Narodnu Republiku Lugansk’ u Ukrajini, ubijen je u Moskvi hicem u glavu", napisao je Suško na mreži Iks.

"Imao je samo jedan stepen odvojenosti od samog Putina preko mafijaške porodice Kovalčuk", najavio je on.

Veza sa Kovalčukom, kojeg su zvali "Putinov lični bankar"

Prema ruskom Telegram kanalu Čeka-OGPU — tajnom izvoru vesti za informacije o ruskim političkim ličnostima — od 2010. do 2016. Zavizenov je bio direktor ili direktor upravljanja rizicima u Inter RAO, energetskoj holding kompaniji sa sedištem u Moskvi.

U vreme imenovanja Zavizenova, kompaniju, jednu od najvećih energetskih kompanija u zemlji, vodio je Boris Kovalčuk, sin Jurija Kovalčuka. Kovalčuk ​​je ruski milijarder, vlasnik biznisa i oligarh, koga je ruski novinar Mihail Žigar, koji je kritikovao ruskog predsednika, opisao kao "de fakto drugog čoveka u Rusiji". Radio Sloboda, koji finansira američka vlada, nazvao ga je "Putinovim ličnim bankarom".

Zavizenov je ranije bio ministar energetike i industrije uglja za Lugansku Narodnu Republiku, međunarodno nepriznatu separatističku regiju u istočnoj Ukrajini, osnovanu 2014. nakon ukrajinske revolucije na Majdanu.

Kao član samoproglašene vlade Oblast, koju je Rusija pripojila 2022. godine, Zavizenov je imenovan na svoju funkciju u avgustu te godine, a zatim se uključio u separatističke aktivnosti u regionu.

On je takođe bio odgovoran za organizovanje referenduma sa ciljem integracije Luganska u Rusiju, navodi se na veb stranici za praćenje sankcija OpenSanctions.

Iako je smenjen sa funkcije u junu 2023. godine, njegovo angažovanje mu je donelo mesto na listi osoba koje su sankcionisale Evropska unija, kao i Ujedinjeno Kraljevstvo i nekoliko drugih zemalja.

Zavizenov se našao i na Listi ratnih huškača koju je objavila Fondacija za borbu protiv korupcije. Reč je o organizaciji koju je osnovao istaknuti opozicionar i Putinov kritičar Aleksej Navaljni, koji je preminuo u februaru ove godine u ruskom zatvoru.

Podeli:

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: