Svet 15

02.10.2024.

18:20

Rusi krenuli u veliki napad na Vovčansk; Svi su mrtvi VIDEO

Nedelju dana nakon što su ukrajinski komandosi isterali preostale ruske trupe iz opkoljene fabrike u Vovčansku, Rusi su odlučili da se osvete – ali je stigao odgovor koji nisu očekivali.

Izvor: Index.hr

Rusi krenuli u veliki napad na Vovčansk; Svi su mrtvi VIDEO
Profimedia

Podeli:

Njihov pokušaj završio se katastrofalno. U napadu na ukrajinske položaje severozapadno od fabrike, polovina ruskog bataljona, 17 oklopnih traktora MT-LB, tri tenka i najmanje stotinu vojnika, sudarila se sa zidom ukrajinskih branilaca, piše Forbs.

Ukrajinska 57. motorizovana brigada napala je Ruse, između ostalog, dronovima koji su bacali granate. Kada se dim razišao, otkrivene su olupine 16 uništenih vozila i jednog tenka. Poginuli su skoro svi ruski vojnici koji su učestvovali u napadu.

Vojnici natovareni na vozilo...

Ruski pešadinci su došli u borbu na borbenim vozilima, oko 10 vojnika na svakom vozilu, verovatno računajući na činjenicu da je pretnja od vazdušnih dronova manje ozbiljna od pretnje koju predstavljaju nagazne mine. To nije bila sasvim nerazumna pretpostavka, jer su se zastarela borbena vozila MT-LB, sa svojim tankim oklopom, često pretvarala u buktinju kada mina eksplodira ispod njih.

Istovremeno, Rusi su potcenili koliku štetu mogu da im nanesu dronovi 57. motorizovane brigade. Ukrajinci stalno poboljšavaju svoju municiju za lansiranje bespilotnih letelica, dodajući osetljivije fitilje i snažniji eksploziv. Pešadija na lakim transporterima je možda bila relativno bezbedna od mina, ali zbog toga su bili katastrofalno izloženi dronovima.

Vozila iz 70-ih godina prošlog veka

To je problem cele ruske vojske, koja sve više ovih vozila (iz 70-ih godina prošlog veka) izvlači iz skladišta kako bi zamenila novija i teža borbena vozila koja su do sada izgubili. Pešadinci koji se voze na ovim vozilima moraće da donesu iste nemoguće odluke, rizikuju detonaciju mina dok se voze u starim vozilima ili rizikuju napade dronom dok se voze na vrhu transportera.

To nije problem samo za Ruse: ukrajinska vojska takođe izvlači stara vozila MT-LB iz skladišta kako bi nadoknadila gubitke. Ali Ukrajinci se u više sektora brane, a u manje njih napadaju. Branioci mogu da ostave svoje transportere i ukopaju se na položajima. Rusima koji napadaju ne preostaje ništa drugo nego da uđu u svoja vozila ili se popnu na njih i pokušaju da pređu preko opasnog terena do ukrajinskih položaja.

Dok se, i ako se, tok rata ne promeni i Ukrajinci ne dobiju priliku da pređu u ofanzivu, ukrajinske trupe uglavnom mogu samo da čekaju da Rusi dođu do njih.

Podeli:

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: