Svet 1

02.10.2024.

13:42

Bitanga: Zavladao strah na Bliskom istoku, situacija je haotična

Satko Bitanga, ministar-savetnik u Ambasadi BiH u Amanu javio se iz Jordana i za banjalučke Nezavisne novine situaciju na Bliskom istoku opisao haotičnom, koja se menja iz sata u sat, kao i među ljudima vlada velika panika i strah.

Izvor: Tanjug

Bitanga: Zavladao strah na Bliskom istoku, situacija je haotična
EPA-EFE/HAITHAM IMAD

Podeli:

"Sa svim državljanima BiH koji su trenutno u Libanu smo u stalnom kontaktu. Kazali su nam da se još uvek nalaze u sigurnijem, zapadnom delu zemlje, da je stanje haotično, vlada velika panika i strah među ljudima, a situacija se menja iz sata u sat", ispričao je Bitanga.

Rekao je i da su se sinoć u Amanu (Jordan) čule velike eksplozije i detonacije nakon što je Iran pokrenuo svoj raketni napad na Izrael.

Dodao je da je u Jordanu i dalje relativno mirno, ali veoma napeto i vojska je u pripravnosti.

Što se tiče državljana BiH u ugroženom području, prema podacima Ambasade BiH u Amanu, zaključno sa današnjim danom, 2. oktobrom, u Libanu trenutno boravi njih petoro koji rade u u Mirovnoj misiji UN u Libanu UNFIL, a to su Draženka Vujanović, Željko Rudić, Nizama Hodžić, Nina Humačkić i Ida Viler. Osim njih, u Libanu je i Alen Abaz, košarkaški trener, koji je u tu državu stigao pre 15 dana.

"Sve njih je Ambasada u Amanu evidentirala, a do danas niko od njih nije zatražio od Ambasade pomoć u evakuaciji", rekao je Bitanga.
Ističe da Ambasada proverava jednu još nepotvrdjenu informaciju, a ona se odnosi na to da je četvoro bh. državljana, koji su radili u Misiji UN, već napustilo Bejrut.

"Navodno je bilo i nekoliko naših sportista (rukometaša i košarkaša) u Libanu, dvojica iz Banjaluke, jedan iz Doboja i jedan iz Sarajeva. Ambasada nema njihova imena i kontakt podatke, jer se niko od njih nikada nije javio Ambasadi, niti je to zakonska obaveza da se učini. Uglavnom svi oni se javljaju Ambasadi tek onda ako im zatreba neka konzularna ili druga pomoć", rekao je Bitanga.

Dodao je da Ambasada do sada nema zvaničnih potvrda i informacija iz Počasnog konzulata BiH u Bejrutu, od Ambasade Libana u Amanu, niti od zvaničnih institucija iz Libana, da je do sada u izraelskim napadima poginuo, ranjen ili nestao neki državljanin BiH.

Ipak, kako je rekao, ovoj se Ambasadi javljaju pojedini gradjani radi evakuacije.

Kada je u pitanju Jordan, Bitanga kaže da u toj državi ima nekoliko stotina državljana BiH, a da su to uglavnom žene iz BiH i njihova deca, koje su se odselile za Jordan jer su se udale za arapske studente koji su studirali u bivšoj Jugoslaviji.

"U Siriji isto ima vrlo mali broj bh. državljana, uglavnom su i to žene udate za Sirijce. Pored toga, u izbegličkim kampovima u Siriji ima nekoliko desetina bh. državljanki i njihove dece, a to su sve supruge 'dobrovoljaca' koji su svojevremeno došli u Siriju iz inostranstva i BiH da se bore na strani tzv. Islamske države ISIL protiv legalne sirijske vojske. O tome je odavno upoznato Ministarstvo sigurnosti BiH i druga nadležna državna ministarstva, ali još se ništa nije učinilo na njihovom povratku u BiH, a što većina njih želi", tvrdi Bitanga.

Manji broj bh. državljana, prema podacima bh. Ambasade u Amanu, boravi i u Jerusalimu, Gazi, Zapadnoj obali i Palestini.

Bitanga je istakao, izmedju ostalog, da je Bliski istok decenijama unazad bure baruta, te da niko sa sigurnošću ne može reći šta će se dešavati u narednim danima, sedmicama, pa i mesecima.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: