Svet 3

02.10.2024.

11:56

Izdao je naređenje – napadaj, a onda je nestao?

Iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Hamnei, navodno se sakrio nakon što je revolucionarna garda njegove nacije (IRGC) juče lansirala oko 180 balističkih projektila na najvećeg neprijatelja – Izrael.

Izvor: Daily mail, Tehran times

Izdao je naređenje – napadaj, a onda je nestao?
EPA-EFE/STR

Podeli:

Kako navodi Dejli mejl, pretpostavlja se da će ajatolah preduzeti sve moguće mere predostrožnosti nakon jučerašnjeg napada, i to s dobrim razlogom.

Podseća se da je vođa Hamasa Ismail Hanije ubijen dok je spavao u bazi IRGC-a u Teheranu u julu, a šef Hezbolaha Hasan Nasralah ubijen je u vazdušnom napadu na štab grupe u Bejrutu prošle nedelje.

Hamnei je i dalje na "bezbednoj lokaciji" prema iranskim zvaničnicima, a visoki vladin izvor je rekao Rojtersu da je prvobitno premešten i stavljen pod stražu nakon Nasralahove smrti u petak.

Jučerašnji napad bez presedana po obimu usledio je bez upozorenja, sa zastrašujućim snimcima koji pokazuju kako projektili paraju noćno nebo i spuštaju se na ciljeve širom Izraela.

Teheran tajms tvrdi da je oko 90 odsto projektila pogodilo svoje mete, dok izraelski mediji navode da su brojne projektile presreli izraelski sistemi za protivvazdušnu odbranu "Gvozdena kupola", ali uz podršku vazdušnih i pomorskih snaga SAD i Velike Britanije.

Iranski mediji pohvalno su izveštavali o udarima, a Teheran tajms na engleskom jeziku objavio je sliku lansiranja balističke rakete na celoj strani uz naslov "Spremni smo". U tekstu se upozorava da IRGC odgovoriti Tel Avivu "ako se Izrael usudi da izvrši dalje akte nasilja".

Izraelski mediji takođe su preneli i reči zvaničnika iz Teherana koji su rekli da taj sledeći udar Irana neće biti isti kao ovaj poslednji.

Bivši zvaničnik izraelske obaveštajne službe i regionalni analitičar Avi Melamed rekao je za Dejli mejl da će sledeći iranski udar verovatno "isprovocirati značajan kontraudar", upozoravajući da će "odgovor Izraela ovoga puta verovatno biti širi i manje uzdržan nego što je bio posle iranskog direktnog udara bez presedana u aprilu".

Ali načelnik zajedničkog štaba iranskih oružanih snaga, general Mohamed Bageri, rekao je jutros da je Revolucionarna garda bila spremna i defanzivno i ofanzivno da ponovi svoj raketni napad s 'višestrukim intenzitetom', ako Izrael traži odmazdu.

"Ako cionistički režim, koji je poludeo, ne bude obuzdavan od strane Amerike i Evrope i namerava da nastavi sa takvim zločinima ili da uradi bilo šta protiv našeg suvereniteta ili teritorijalnog integriteta, večerašnja operacija će se ponoviti u mnogo većoj meri i mi ćemo pogoditi svu njihovu infrastrukturu", rekao je.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: