Svet 5

02.10.2024.

11:41

Skandal: Procurio privatni snimak oca Marin le Pen, svi su šokirani VIDEO

Žan-Mari le Pen (96), osnivač francuskog krajnje desničarskog Nacionalnog fronta (FN), snimljen je kako peva neonacističku pesmu s rok bendom koji podržava fašizam, prenosi Telegraf.

Izvor: Jutarnji list

Skandal: Procurio privatni snimak oca Marin le Pen, svi su šokirani VIDEO
EPA/PATRICK SEEGER

Podeli:

Nekadašnji političar je pod istragom zbog zloupotrebe javnih sredstava u slučaju u kojem se sudi njegovoj ćerki Marin i još 25 osoba povezanih sa FN i strankom koja je nasledila Nacionalni front – Nacionalno okupljanje (RN).

Suđenje je počelo u Parizu u ponedeljak, a Marin le Pen i njeni saoptuženi su odbacili optužbe koje se odnose na navodne pronevere Evropskog parlamenta.

Žan-Mari le Pen neće prisustvovati suđenju jer je sud odlučio da on nije sposoban da mu se sudi iz zdravstvenih razloga.

Na društvenim mrežama pojavio se snimak Le Pena kako izvodi pesmu "Fanchon" s članovima Mač Ritura, krajnje desničarske rok grupe iz Liona.

Na snimku jedan od članova nosi majicu koja veliča Hitlerovu omladinu.

Poznato je da je Mač Ritur povezan sa međunarodnom neonacističkom mrežom poznatom kao "krv i čast", koja je nastala na ultradesničarskoj muzičkoj sceni Velike Britanije 1980-ih. Članovi mreže pozivaju na nasilnu akciju kako bi se osigurao "opstanak evropskih trka".

Bivši lider krajnje desnice šokirao je Francusku kada je stigao u drugi krug predsedničkih izbora 2002. godine. Njegova ćerka Marin le Pen (56), bivša predsednica Narodne skupštine, rekla je da će preduzeti sudski postupak protiv rok grupe i onih koji su ih pustili u dom njenog oca, tvrdeći da su iskoristili njegovu slabost i navodnu demenciju.

"Činjenica je da (Žan-Mari le Pen) nije u poziciji da da svoj pristanak ni za šta", rekla je gospođa Le Pen za AFP, osudivši "skandalozno ponašanje onih koje planira da izvede pred sud".

"Žan-Mari le Pen ume da recituje Misea, ali možda ne zna koja je godina", dodala je ona u saopštenju.

Pored pevanja Napoleonove pesme Fanšon, članovi grupe mu pevaju i serenadu s posebno napisanom pesmom koja se odnosi na njegove homofobične izjave date 1997. godine.

Video-snimak dolazi u nezgodnom trenutku za Narodnu skupštinu jer se liderima stranke i desetinama članova sudi zbog navoda da su koristili lažne poslove da bi prevarili Evropski parlament milionima. Novcem namenjenim za rad u Evropskom parlamentu plaćali su osoblje koje je radilo za RN u periodu od 2004. do 2016. godine.

Ako budu proglašeni krivim, Le Pen i ostali optuženi mogli bi se suočiti s potencijalnom zatvorskom kaznom do deset godina i novčanom kaznom od milion evra. Pored toga, članovi stranke poput Le Penove, koji su bili izabrani zvaničnici u vreme navodnih prekršaja rizikuju da im bude zabranjeno obavljanje javnih funkcija do deset godina. Onima koji nisu izabrani funkcioneri mogu dobiti zabranu do pet godina.

Podeli:

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: