Svet 0

02.10.2024.

10:53

Još nije gotovo; Moguće izbegavanje totalnog rata?

Ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani izjavio da još postoji mogućnost da se izbegne rat koji bi zahvatio ceo Bliski istok.

Izvor: Tanjug

Još nije gotovo; Moguće izbegavanje totalnog rata?
Tanjug/AP Photo/Baz Ratner

Podeli:

"Stvaranje libanskog fronta i direktna intervencija Irana povećali su rizik od regionalnog sukoba velikih razmera, ali eskalacija nas još više gura ka tome da radimo na miru i dijalogu. Apelujemo na odgovornost svih regionalnih aktera", rekao je Tajani na sastanku Odbora za spoljne poslove i odbranu, a prenela Ansa.

Italijanski ministar takođe je naglasio značaj "održavanja dijaloga sa Iranom", pozivajući "sve, uključujući i Izrael" da rade na deeskalaciji i izbegnu sukob koji može da izazove nove žrtve, posebno medju civilima.

Tajani je takođe rekao da je Italija spremna da preduzme svaku inicijativu kako bi osigurala bezbednost svojih građana u Libanu.

"Dugo sam pozivao sve italijanske građane da napuste Liban komercijalnim letovima. Radimo na ispunjavanju njihovih zahteva kroz povećanje veza, uključujući čarter letove i druga sredstva koja ispitujemo zajedno sa ministrom odbrane (Gvidom Krozetom)", rekao je on.

Dodao je da je trenutno u Libanu oko 3.200 Italijana i da su uglavnom u pitanju dvojni državljani.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: