Svet 0

02.10.2024.

9:22

"La Ninja" sprema haos: Evropo, spremi se

"La Ninja" ili "Devojčica" verovatno će narednih meseci uticati na zapadnu i severnu Evropu i doneti hladnije vreme, saglasni su meteorolozi.

Izvor: Klix.ba

"La Ninja" sprema haos: Evropo, spremi se
Profimedia

Podeli:

Takođe tvrde da se verovatnoća ove pojave postepeno povećava.

Šansa da se klimatski fenomen La Ninja dogodi između novembra i januara je 83 odsto. Pre mesec dana ova verovatnoća je bila samo 74 odsto, saopštio je američki centar za klimatsko predviđanje.

Ova pojava može da izazove sušu u Kaliforniji, Brazilu i Argentini, donese obilne kiše u Indoneziji i Australiji – i što je najvažnije iz naše perspektive, doneće hladnije vreme Evropi.

"Za zimu se predviđa blagi fenomen La Ninje, što generalno znači niže temperature od uobičajenih u zapadnoj Evropi, tako da očekujemo hladniji period u novembru i decembru", rekao je Endrju Pedrini, meteorolog Atmosferika G2.

To je okeanski i atmosferski fenomen, koji je hladnija suprotnost fenomenu El Nino. Ime dolazi iz španskog jezika i u prevodu znači "devojka".

Ovaj fenomen karakteriše pad temperature površinske vode u istočnom ekvatorijalnom Tihom okeanu za 3 do 5 °C i obično traje najmanje pet meseci.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: