Svet 3

02.10.2024.

7:51

Ovo je plan odmazde

Na društvenim mrežama osvanuo plan odmazde Izraela, nakon što je Iran pokrenuo raketni napad na tu zemlju.

Izvor: B92.net, Blic

Ovo je plan odmazde
Tanjug/AP Photo/Baz Ratner

Podeli:

Podsetimo, situacija na Bliskom istoku eskalirala je u utorak, dodatno, kada je Izrael pokrenuo kopnenu invaziju na Liban, koji je sedište militantne grupe Hezbolah. Iza Hezbolaha stoji Iran, koji je obistinio pretnje da će Izrael biti kažnjen za brutalne udare na Hezbolah, a te pretnje su i obistinili granatiranjem Izraela. 

Izraelski zvaničnici upozoravaju da su atentati i napadi na iranska nuklearna postrojenja takođe na stolu. Ova pretnja dolazi u trenutku kada se regija nalazi na ivici otvorenog rata, čime bi sukob između Irana i Izraela ušao u opasnu novu fazu.

Kako piše Axios, izraelski vojni odgovor mogao bi uključivati vazdušne udare, kao i tajne operacije slične onima u kojima je pre dva mjeseca u Teheranu ubijen vođa Hamasa Ismail Hanijeh. Zvaničnici ukazuju na mogućnost napada na iranske vazdušne odbrambene sisteme, ali i atentate na ključne iranske vojne i političke ličnosti, prenosi Klix.ba

Milioni ljudi u Izraelu su zbog toga bili primorani da odu u skloništa u kojima su bili sve dok ih nisu obavestili da je opasnost prošla.

Zvanični Jerusalim je najavioo odmazdu, a danas je na društvenim mrežama objavljen i plan te osvete.

Naime, kako navodi portal Axios, dobro povezan s izraelskim i američkim sigurnosnim izvorima, na meti Izraela najverovatnije će biti iranska postrojenja za proizvodnju nafte.

Premijer Izraela Benjamin Netanijahu rekao da je Iran napravio "veliku grešku" svojim napadom i da će "platiti za to".

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: