Svet 15

02.10.2024.

17:21

Uživo Uništeni su; Zelenski mobiliše; Nema pregovora?

Rat u Ukrajini – 952. dan. Načelnik dela Donjeckog regiona koji je pod kontrolom Kijeva Vadim Filaškin kazao je da su ruske trupe stigle do centra Ugledara, gradića na strateškom uzvišenju u istočnoj Ukrajini.

Izvor: B92.net

Uništeni su; Zelenski mobiliše; Nema pregovora?
Profimedia

Podeli:

Uživo

17:21

Ukrajinski dronovi u akciji

17:09

Padaju granate: Ima poginulih i ranjenih

Jedna osoba je poginula a najmanje 13 njih je povređeno u ukrajinskom granatiranju sela Jasnje Zori u ruskoj Belgorodskoj oblasti, prenela je RIA.

Njih 11 je hospitalizovano u Belgorodskim bolnicama, a dve osobe su prevezene u regionalnu kliničku bolnicu sa težim telesnim povredama.

''Pogođeno je jedno poljoprivredno preduzeće. Teško je naći pravi način a se prenese ova vest i iskazujemo naše najiskrenije i najdublje saučešće'', saopštio je guverner Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov.

Na licu mesta su hitne službe.

16:15

Zaharova poručila: Nema pregovora?

Zbog stava Vašingtona o proširenju NATO-a, Rusija je odbacila mogućnost nuklearnih pregovora sa SAD, rekla je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova pojašljavajući jučerašnju objavu iz Kremlja.

"Ne vidimo smisao u dijalogu sa Vašingtonom bez uvažavanja fundamentalnih interesa Rusije. Pre svega, to je problem širenja NATO-a na postsovjetski prostor, koji predstavlja pretnju zajedničkoj bezbednosti“, dodala je Zaharova.

16:15

Moskva: U napadu ukrajinskih snaga u Hersonu poginule dve osobe

Dve osobe su poginule, a tri su povređene tokom granatiranja oblasti Herson od strane Oružanih snaga Ukrajine, saopštio je guverner regiona kojeg je Moskva postavila Vladimir Saldo.

"U protekla 24 sata ukrajinske terorističke formacije su pucale na Aleški, Kahovku, Novu Kahovku, Gornostajevku, Arhangelsku slobodu, Vasiljevku, Volinskoe, Dudčino, Kairo, Ljubimovku, Malokahovku, Novokamenku, Fedorovku", napisao je na Telegramu.

15:28

Zelenski izvršio reformu

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski potpisao je niz ukaza koji predvidjaju kadrovske promene u Spoljnoj obaveštajnoj službi Ukrajine, a relevantni dokumenti objavljeni su na sajtu predsednika države, prenosi Ukrinform.

Zelenski je dekretom broj 679/2024 razrešio Olega Luhovskog sa mesta zamenika šefa Spoljne obaveštajne službe, a ukazom broj 681/2024 imenovao ga za prvog zamenika šefa odeljenja.

On je ukazom broj 680/2024 odlučio da razreši Oleha Sinajka sa mesta zamenika šefa Spoljne obaveštajne službe Ukrajine.

Ukazom br. 682/2024 za zamenika načelnika odeljenja postavljen je Henadij Bogač.

Kabinet ministara je nedavno odlučio da razreši Stanislava Hajdera sa mesta zamenika ministra odbrane Ukrajine i Ljudmilu Daragan sa mesta državnog sekretara Ministarstva odbrane.

15:26

Putin potpisao zakon

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je zakon kojim se optuženi koji služe vojsku oslobađaju od krivične odgovornosti, prenosi RIA.

15:25

Mobilizacija u Ukrajini

15:25

Mađarska odbila da raspodeli vojne savetnike u Ukrajini

Mađarska je odbila novi predlog Evropske unije da rasporedi vojne savetnike u Ukrajini, koji bi trebali da koordinišu trening vojske, navodeći da to nosi rizik od eskalacije rata, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

Kako je javila mađarska agencija MTI, Sijarto je podsetio da je u drugom delu 2022. godine EU odlučila da trenira ukrajinske vojnike na teritoriji zemalja članica EU, dok je Mađarska odbila obuku na tlu svoje zemlje, kao i da je odlučila da ne daje vojnike, niti sredstva za njihovu obuku.

Sijarto je kazao da u isto vreme Mađarska nije pokušala da spreči druge zemlje članice EU da učestvuju u obuci ukrajinskih vojnika.

On je naglasio da je nakon toga stigao "ekstremno opasan predlog", za slanje vojnih savetnika u Ukrajinu, koji bi učestvovali u koordinisanim zadacima, sa namerom da im se misija produži na dvogodišnji mandat što, po njegovoj oceni, nosi rizik od eskalacije rata.

"To je opasno i za Mađarsku, kao eskalacija...prvo se dešava u susedstvu, ne hiljadama kilometara daleko. Mi ne možemo da podržimo predlog u njegovoj sadašnjoj formi", rekao je Sijarto.

Dodao je da je Mađarska zatražila reviziju tog predloga.

14:24

Ukrajinci ostali bez 300 vojnika

Oružane snage Ukrajine u jednom danu izgubile su više od 300 militanata, borbeno vozilo pešadije i oklopno vozilo na kurskom pravcu, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Ukupno, tokom borbi, neprijatelj je izgubio više od 19.550 vojnika i 135 tenkova.

Ruska avijacija i raketne snage napale su rezerve Oružanih snaga Ukrajine u 15 naselja Sumske oblasti.
 

12:57

Ukrajinci se povlače

Ukrajinske snage povlače se iz Vuhledara, grada na liniji fronta, koji se nalazi na vrhu taktički značajnog brda u istočnoj Ukrajini.

To se događa nakon više od dve godine borbi, saopštili su danas vojni zvaničnici.

  • Sve najnovije vesti iz Ukrajine pratite u blogu B92.net

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: