Svet 62

02.10.2024.

23:59

Gori Bliski istok; Novi napadi; Oglasile se sirene; "Napustite zemlju" FOTO/VIDEO

Izraelska vojska saopštila je da je u borbama na jugu Libana poginulo osam vojnika i najavljuje raspoređivanje još snaga, dok Hezbolah kaže da su tek u prvoj rundi.

Izvor: B92.net

Gori Bliski istok; Novi napadi; Oglasile se sirene; "Napustite zemlju" FOTO/VIDEO
Shutterstock/Anas-Mohammed

Podeli:

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija proglašen je personom non grata u Izraelu.

Zvaničnici širom sveta osuđuju iranski napad balističkim raketama na Izrael uz poziv na uzdržanost na Bliskom istoku.

Završeno

23:51

SAD organizovale let iz Bejruta za Amerikance koji žele da napuste Liban

SAD organizovale su let iz Bejruta za Istanbul kako bi omogućile Amerikancima da napuste Liban usred eskalacije sukoba između Izraela i Hezbolaha, rekao je portparol Stejt departmenta Metju Miler.

On je dodao da se oko 7.000 američkih državljana u Libanu registrovalo kako bi dobilo informacije o napuštanju zemlje, iako svi ne traže pomoć da odu.

23:41

Ubijeno 46 osoba

U izraelskim napadima na ciljeve Hezbolaha u Libanu u protekla 24 sata 46 osoba je ubijeno, a 85 ranjeno, saopštilo je danas libansko ministarstvo zdravlja.

23:40

Krš po ulicama nakon udara na Bejrut

23:27

Sirija: Nakon ubistva visokog komandanta Hezbolaha, likvidiran i njegov brat Kasir

Hasan Kasir, brat visokog komandanta Hezbolaha koji je juče likvidiran u izraelskom napadu, navodno je ubijen u današnjem napadu izraelske vojske (IDF) u Siriji, javlja Tajms of Izrael pozivajući se na arapske medije.

Prema pisanju arapskih medija, Hasan Kasir, koji je ubijen u navodnom izraelskom napadu na kvart Mazeh u Damasku, bio je zet ubijenog lidera Hezbolaha Hasana Nasrale.

Kasirov brat, Muhamad Džafar predvodio je Hezbolahovu Jedinicu 4400, koja je zadužena za isporuke oružja iz Irana i njegovih posrednika u Libanu.

Kako prenosi izraelski dnevnik Muhamad Džafar je ubijen u izraelskom napadu na Bejrut zajedno s komandantom Imamske Hosein divizije, iranske milicije koja deluje uz Hezbolah.
 

23:14

Eksplozije u Bejrutu

22:29

SB UN: Gutereš upozorio da se mora prekinuti smrtonosni ciklus nasilja na Bliskom Istoku

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš upozorio je danas, na hitnoj sednici Saveta bezbednosti (SB) sazvanoj povodom eskalacije krize na Bliskom istoku, da vreme ističe i da smrtonosni ciklus nasilja na mora prestati.

Prema njegovim rečima krajnje je vreme za trenutni prekid vatre u Pojasu Gaze, uz momentalno i bezuslovno oslobađanje svih talaca, efektivnu isporuku humanitarne pomoći Palestincima koji žive na toj okupiranoj teritoriji i nepovratan napredak ka rešenju o dve države, navodi se u saopštenju objavljenom na zvaničnom sajtu UN.

"Krajnje je vreme za prekid neprijateljstava u Libanu, stvarnu akciju ka punoj primeni rezolucija Saveta bezbednosti 1559 i 1701 i otvaranju puta diplomatskim naporima za održiv mir. Krajnje je vreme da se zaustavi odvratni ciklus eskalacije za eskalacijom koji ljude na Bliskom istoku vodi u ponor", rekao je Gutereš i upozorio da je svaka eskalacija poslužila kao izgovor za narednu i da se nikada ne sme izgubiti iz vida ogroman danak koji ovaj eskalirajući sukob nanosi civilima.
 

62 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: