Svet 0

01.10.2024.

16:11

Okršaj "napadačkih pasa" – Volz protiv Vensa

Demokrata Tim Volz i republikanac Džejms "Džej-di" Vens suočiće se u utorak uveče, u jedinoj potpredsedničkoj debati uoči izbora u novembru.

Izvor: Blic.rs

Okršaj "napadačkih pasa" – Volz protiv Vensa
Tanjug/AP Photo

Podeli:

"Okršaj" između Volza (60), guvernera Minesote, i Vensa (40), senatora iz Ohaja, održaće se u studiju "CBS njuza" u Njujorku bez žive publike, piše CNN. Debatu će voditi Nora O’Donel i Margaret Brenan, a počeće u 21.00 po lokalnom vremenu (3.00 kod nas).

Uloga "napadačkih pasa"

Do debate dolazi u trenutku krupnih dešavanja u Americi i širom globusa, od uragana koji je poharao jugoistok SAD do Bliskog istoka na ivici regionalnog rata, sa izraelskim trupama koje su započele invaziju na jug Libana.

Kako CNN piše kandidati za potpredsednika tradicionalno igraju ulogu "napadačkih pasa" za predsedničke kandidate "u ovom slučaju demokrate Kamale Haris i republikanca Donalda Trampa."

Na odluke birača u velikoj meri utiču vodeći kandidati na partijskim listama i izvesno je da će Volz i Vens posvetiti mnogo vremena napadajući Trampa, odnosno Harisovu.

Takođe bi mogli da pokušaju da potkopaju jedan drugog ne bi li uspostavili svoj kredibilitet kod glasača.

Koje su teme ove debate?

Među temama o kojima će debatovati verovatno su pravo na abortus i porodična pitanja.

Volz je ranije diskutovao o tome u okviru šire podrške Harisove reproduktivnim slobodama. Vens i Tramp koji je za vreme dok je bio predsednik SAD imenovao troje sudija u Vrhovni sud koji je izglasao poništavanje presude Rou protiv Vejda koja je štitila pravo na abortus  muče se da se nađu na istoj strani po tom pitanju, ali je Vens podržao politiku za podsticanje rađanja.

Takođe pokušava da prikaže Volza kao ekstrema po pitanju abortusa, između ostalog ukazujući da je guverner Minesote podržao meru koja će omogućiti abortus "do trenutka rođenja".

Vens bi takođe mogao da pritisne Volza u vezi njegovog vojnog dosijea.

Republikanci, a posebno Vens, optuživali su Volza da je preuveličao svoj rezime i da se penzionisao pre raspoređivanja njegove jedinice u Irak, tvrdeći da je guverner pokušavao da izbegne služenje u borbenim misijama.

Dokumentacija pokazuje da je Volz podneo zahtev za kandidaturu za Kongres u februaru 2005, pre nego što je njegova jedinica obaveštena da bi mogla da bude raspoređena u Iraku. Penzionisao se u maju iste godine.

Lažne tvrdnje i prozivke?

Na debati bi moglo biti priče i o lažnim tvrdnjama Vensa i Trampa o tome da Haićani u gradu Springfildu u Ohaju otimaju i jedu kućne ljubimce.

Republikanski guverner Ohaja Majk Devin i mnogi druge su takve tvrdnje nazvali čudnima i nema dokaza za suprotno.

Ali, kako piše CNN, Tramp i Vens žele da imigracije budu u prvom planu i iako su ti migranti u zemlji legalno republikanska lista je pokušala da iskoristi tu glasinu da izazove bes zbog načina na koji administracija aktuelnog predsednika Džoa Bajdena upravljanja granicom.

Bajden se prethodno povukao iz trke nakon posrnule debate sa Trampom i podržao je Kamalu Haris kao kandidata demokrata za predsednika.

Pročitajte još:

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Pao sneg: Nevreme ide ka Srbiji

Prethodnih dana snažan ciklon sa zapada Evrope premeštao se preko severa kontinenta, dalje na istok, a u sklopu njega i veoma izražen hladni front.

19:35

29.9.2024.

1 d

Podeli: