Svet 1

01.10.2024.

14:56

Sve je laž?

Napadom na Hezbolah premijer Benjamin Netanjahu zapravo nastoji da preoblikuje Bliski istok, navodi u svojoj analizi portal Politiko i dodaje da njegova prava meta nije Liban.

Izvor: Politiko

Sve je laž?
Tanjug/AP Photo/Richard Drew

Podeli:

Čak i pre nego što je Izrael u utorak pokrenuo ono što je opisao kao "ograničenu" kopnenu ofanzivu na Liban, izraelski premijer Benjamin Netanjahu je jasno stavio do znanja da je njegov krajnji cilj regionalna promena moći i potkopavanje autoriteta rukovodstva u Teheranu, navodi se u opširnoj analizi briselskog portala.

U obraćanju na engleskom jeziku u ponedeljak Netanjahu je obećao "plemenitim persijskim ljudima" da će dan kada budu oslobođeni vladavine 'tiranina' i kada budu mogli da imaju mir s Izraelom doći "mnogo ranije nego što misle".

"Nema mesta na Bliskom istoku do koga Izrael ne može doći", zlokobno je upozorio.

Iran, s druge strane, zna da Netanjahuove reči nisu prazne, jer Izrael već decenijama razbija saveznike i zastupnike Irana, kao što su Hezbolah u Libanu i Huti u Jemenu, a takođe im je demonstrirao moć kada je digao u vazduh radar protivvazdušne odbrane u blizini centralnog grada Isfahana.

U julu, lider Hamasa Ismail Hanije ubijen je raketom, ispaljenom na vladin pansion u Teheranu. Najviši iranski komandanti poginuli su u napadima na Damask i Bejrut. Dakle, Netanjahuova poruka o izraelskom "dometu" je jasna i ograničava iranski manevarski prostor, ocenjuje Politiko.

Za rukovodstvo Teherana ovo je težak izazov, jer Iran projektuje moć širom regiona tako što se predstavlja kao zaštitnik sebi lojalnih "proksi milicija" širom Iraka, Sirije, Libana i Jemena. Izrael sada direktno osporava tu vlast, a atentat na vođu Hezbolaha Hasana Nasralaha u petak i razbijanje bunkera dva su najflagrantnija primera d je Netanjahu bacio rukavicu u lice Teheranu.

Ali iako je uklanjanje Nasralaha veoma važan korak, on nije konačan, rekao je izraelski ministar odbrane vojnicima koji služe u vojnoj brigadi Golani. "Iskoristićemo sve mogućnosti koje nam stoje na raspolaganju, a ako neko s druge strane nije razumeo šta te sposobnosti podrazumevaju, mislimo na sve sposobnosti", dodaje on.  

Netanjahua ne pokreće samo domaća politička logika, već i vojna logika. "Vojni podsticaji za Izrael treba da se nastave", primetio je Metju Savil iz britanskog instituta Kraljevskih ujedinjenih službi, istraživačkog centra, govoreći pre upada Izraela u Liban. Dodaje da je sada najbolje vreme da se uništi vojna infrastruktura Hezbolaha.

Izraelski zvaničnici sada već govore o mnogo ambicioznijim terminima od ograničenijeg ratnog cilja da natera Hezbolah da zaustavi svoje višemesečne prekogranične raketne napade kako bi omogućio oko 80.000 izraelskih evakuisanih da se vrate u svoje severne domove.

Pored sadašnjih članova vlade, nekoliko visokih i još uvek uticajnih bivših šefova obaveštajnih službi i bezbednosti, uključujući bivšeg šefa Mosada Tamira Parda, javno pozivaju da se održi vojna kampanja za preoblikovanje Bliskog istoka.

Obraćajući se izraelskim medijima, Pardo je rekao da su udarci koje je Izrael zadao Hezbolahu u poslednjih 12 dana dali Izraelu „priliku koja se ne sme propustiti“, dodajući da su snage IDF nanele ogromnu štetu Hezbolahu, od kog se taj militantni libanski pokret skoro neće oporaviti.

I zaista, Hezbolah jeste ostao u šoku, nastavlja se u tekstu koji je objavio Politiko, uz listu najviših komandanata Hezbolaha ubijenih u protekle dve nedelje.

"Skoro celokupno više rukovodstvo grupe, političko i vojno, zajedno s hiljadama članova i komandanata srednjeg nivoa, ubijeno je, eliminisano ili učinjeno borbeno neefikasnim, a da ne pominjemo da su odbrambene snage Izraela uništile velike količine strateške municije koja je mogla da ugrozi izraelske gradove i ciljeve", rekao je Ahmed Fuad Alkhatib, analitičar Atlantskog saveta.

"Region bi mogao biti svedok početka kraja iranske osovine otpora", dodao je on.

Istovremeno, polako se i neke zalivske zemlje okreću od Libana i Irana. Uticajni saudijski dnevni list Okaz, na primer, optužio je Hezbolah da deluje "zarad iranskih, a ne libanskih ili arapskih interesa".

Novi iranski predsednik Masud Pezeškijan bio je željan poboljšanja veza s arapskim susedima, a takođe je pokušavao da izgladi stvari sa Zapadom, nagoveštavajući da je Teheran spreman da se ozbiljnije pozabavi nuklearnim pregovorima.

Ali direktnim uključivanjem u sukob rizikuje se da se uništi taj diplomatski domet.

Ipak, postoje i oni koji smatraju da se Izrael malo zaneo, poput bivšeg izraelskog premijera Ehuda Olmerta, žestokog kritičara Netanjahua. On je za Politiko rekao da je prerano govoriti o uspehu Izraela. "Šta ako dve ili tri velike rakete slete u Tel Aviv?", upozorio je.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Pao sneg: Nevreme ide ka Srbiji

Prethodnih dana snažan ciklon sa zapada Evrope premeštao se preko severa kontinenta, dalje na istok, a u sklopu njega i veoma izražen hladni front.

19:35

29.9.2024.

1 d

Podeli: