Svet 1

01.10.2024.

15:00

Putine, nisu se uplašili

Novi generalni sekretar NATO Mark Rute izjavio da ne vidi “neposrednu opasnost” od ruskog korišćenja nuklearnog oružja i da ne treba popuštati pred Putinovim pretnjama.

Izvor: Index, B92.net

Putine, nisu se uplašili
Tanjug/Maxim Shemetov/Pool Photo via AP

Podeli:

"Ne vidimo nikakvu neposrednu pretnju od upotrebe nuklearnog oružja", rekao je Rute na svojoj prvoj konferenciji za novinare na novoj dužnosti.

Dodao je da je "nuklearna retorika" ruskog predsednika Vladimira Putina "nepromišljena i neodgovorna".

Takođe je istakao da bi popuštanje pred Putinovim pretnjama predstavljalo presedan u kome se potvrđuje da se korišćenjem vojne sile može dobiti ono što se želi.

Podsetimo, Putin je prošle srede na sednici stalnog sastanka Saveta bezbednosti o nuklearnom odvraćanju predložio da se razgovara o pitanju ažuriranja osnova državne politike u oblasti nuklearnog odvraćanja.

"Zadržavamo pravo upotrebe nuklearnog oružja u slučaju agresije na Rusiju i Belorusiju, kao članice Unije, i sva ova pitanja su dogovorena s beloruskom stranom i s predsednikom Belorusije", rekao je tada Putin.

Predsednik Rusije je, objašnjavajući nove kriterijume za upotrebu nuklearnog oružja, naveo i da je neophodno pratiti dinamične promene savremene vojno-političke situacije i pojavu novih vojnih pretnji i rizika.

"U ažuriranoj verziji dokumenta, agresija na Rusiju od strane bilo koje nenuklearne države, ali uz učešće ili podršku nuklearne države, predlaže se da se smatra njihovim zajedničkim napadom na Rusku Federaciju", rekao je Putin.

Moskva takođe zadržava pravo da iskoristi nuklearno oružje kao odgovor na agresiju, ne samo prema Rusiji, već i Belorusiji, što je prvi put ozvaničeno. Takođe, treba dodati da je novina i to što Moskva može da upotrebi nuklearno oružje i ako neprijatelj predstavlja kritičnu pretnju po državu ako koristi konvencionalno oružje.

Kako je naveo ruski predsednik, Rusija će razmotriti mogućnost korišćenja najmoćnijeg oružja kada dobije pouzdane informacije o masovnom vazdušno-kosmičkom napadu i prelasku državne granice. To se pre svega odnosi na strateške ili taktičke avione, krstareće rakete, dronove, hipersonične i druge letelice.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Pao sneg: Nevreme ide ka Srbiji

Prethodnih dana snažan ciklon sa zapada Evrope premeštao se preko severa kontinenta, dalje na istok, a u sklopu njega i veoma izražen hladni front.

19:35

29.9.2024.

1 d

Podeli: