Svet 0

01.10.2024.

10:44

Šejnbaum danas polaže zakletvu: Zvanično prva predsednica Meksika

Skoro četiri meseca nakon ubedljive pobede na izborima, Klaudija Šejnbaum će danas položiti zakletvu kao predsednica Meksika, preuzimajući dužnost prve žene na čelu te latinoameričke nacije u vreme kada je bila pogođena kriminalnim nasiljem.

Izvor: Avaz.ba

Šejnbaum danas polaže zakletvu: Zvanično prva predsednica Meksika
EPA-EFE/Isaac Esquivel

Podeli:

62-godišnja bivša gradonačelnica Meksiko Sitija i zvaničnica vladajuće stranke preuzeće dužnost u prisustvu stranih zvanica, uključujući brazilskog predsednika Luiza Inasija Lulu da Silvu i prvu damu SAD Džil Bajden.

"Vreme je za žene i transformaciju," rekla je Šejnbaum u nekoliko navrata, u naciji sa istorijom rodne diskriminacije i nasilja, gde se svakog dana ubija oko 10 žena ili devojčica.

"Ali imati ženu predsednika nije garancija većeg fokusa na prava žena," rekla je Marija Fernanda Bozmoski, zamenica direktora Latinoameričkog centra Adrijen Aršt pri Atlantskom savetu, američkom trustu mozgova."Kada pomislimo na druge žene liderke u regionu, to ne mora da znači da su ženska pitanja bila prioritet," rekla je ona za AFP, napominjući da se Šejnbaumova suočava i sa drugim hitnim pitanjima kao što su bezbednost, energija i spoljna politika.

Šejnbaum će u Kongresu položiti zakletvu, zvanično će postati lider najmnogoljudnije zemlje španskog govornog područja na svetu, u kojoj živi 129 miliona ljudi, pre proslave na glavnom trgu u Meksiko Sitiju.

Jedna ličnost visokog profila koja će biti upadljiva po njegovom odsustvu je španski kralj Felipe VI, koga je Šejnbaum odbila da pozove, optužujući ga da nije priznao štetu koju je kolonizacija prouzrokovala. Kao odgovor, Španija je najavila da će bojkotovati inauguraciju, uprkos snažnim ekonomskim i istorijskim vezama sa Meksikom.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Pao sneg: Nevreme ide ka Srbiji

Prethodnih dana snažan ciklon sa zapada Evrope premeštao se preko severa kontinenta, dalje na istok, a u sklopu njega i veoma izražen hladni front.

19:35

29.9.2024.

1 d

Podeli: