Svet 0

01.10.2024.

9:41

Gađali su nakon mesec dana i priznali su

Sumnja se da su jemenski pobunjenici Huti danas gađali brod u Crvenom moru, što bi, ukoliko se ta informacija pokaže kao tačna, označilo njihov prvi napad na trgovački brod od 2. septembra.

Izvor: Tanjug

Gađali su nakon mesec dana i priznali su
Tanjug/Ansar Allah Media Office via AP

Podeli:

Kako je jutros objavio ABC Njuz, napad dolazi u trenutku kada su izraelske kopnene snage ušle u Liban posle nekoliko dana vazdušnih napada u kojima su ubijeni lider Hezbolaha Hasan Nasralah i drugi najviši lideri.

Huti su u ponedeljak zapretili "eskalirajućim vojnim operacijama" usmerenim na Izrael nakon što je napadnut Liban.

Napad u Crvenom moru dogodio se jutros oko 110 kilometara od lučkog grada Hudaide, koji je postao "bojno polje" otkako su Huti započeli svoju kampanju usmerenu na brodove koji putuju ovim plovnim putem preko kojeg je nekada godišnje prolazilo milijardu dolara tereta.

Huti nisu odmah preuzeli odgovornost za napad, ali ABC piše da njima ponekad trebaju sati ili dani kako bi priznali neke od svojih napada.

Huti su raketama i dronovima gađali više od 80 trgovačkih brodova od početka rata u Gazi prošlog oktobra.

Zaplenili su jedno plovilo i dva potopili u kampanji u kojoj su poginula i četiri mornara.

Pobunjenici tvrde da ciljaju brodove povezane sa Izraelom, SAD ili Ujedinjenim Kraljevstvom kako bi iznudili okončanje izraelske kampanje protiv Hamasa u Gazi.

Međutim, mnogi od napadnutih brodova imaju malu ili nikakvu vezu sa sukobom, uključujući i neke koji idu za Iran.

Poslednji napad Huta na trgovački brod dogodio se 2. septembra. Huti takođe nastavljaju da lansiraju rakete na Izrael, izazivajući uzvratne vazdušne napade Izraelaca ovog vikenda na Hudaide.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: