Svet 0

01.10.2024.

9:52

Stoltenberg otkrio: Nema članstva bez okupiranih teritorija?

Jens Stoltenberg, koji će uskoro otići sa funkcije generalnog sekretara NATO-a, objasnio je da je na državama članicama NATO-a da odluče da li će pozvati Ukrajinu da se pridruži Alijansi dok je deo njene teritorije okupiran.

Izvor: Klix.ba

Stoltenberg otkrio: Nema članstva bez okupiranih teritorija?
EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Podeli:

Stoltenberg je rekao da saveznici NATO-a treba da odlučuju "kako članstvo treba da se primeni ili da radi za Ukrajinu".

"Naravno, ako kažemo da je jedini način da Ukrajina postane članica da se rat završi i da Ukrajina ima punu kontrolu nad celokupnom ukrajinskom teritorijom, onda dajemo ruskom predsedniku Vladimiru Putinu svaki podsticaj da pronađe način da nastavi rat", rekao je Stoltenberg.

 

Više o situaciji na Istočnom frontu pratite u našem Blogu UŽIVO.

Kako dodaje, njegova glavna poruka je da su bezbednosne garancije NATO-a način da se obezbedi trajan i pravedan mir za Ukrajinu.

Upitan da li Ukrajina može da postane članica NATO-a sa delimično okupiranim teritorijama, Stoltenberg je odgovorio da "o tome odlučuju saveznici iz NATO-a. I naravno, na saveznicima iz NATO-a je da odluče da li se garancije iz člana 5 mogu primeniti na delove ukrajinske teritorije", naglasio je on.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Pao sneg: Nevreme ide ka Srbiji

Prethodnih dana snažan ciklon sa zapada Evrope premeštao se preko severa kontinenta, dalje na istok, a u sklopu njega i veoma izražen hladni front.

19:35

29.9.2024.

1 d

Podeli: