Svet 0

01.10.2024.

9:05

Bela kuća hoda po tankoj liniji: SAD jedno govore, a podržavaju drugo...

Visoki funkcioneri Bele kuće privatno su rekli Izraelu da će SAD podržati odluku o pojačanju vojnog pritiska na Hezbolah, čak i dok je Bajednova administracija predhodnih dana javno pozvala izraelsku vlada da smanji svoje napade.

Izvor: Index.hr

Bela kuća hoda po tankoj liniji: SAD jedno govore, a podržavaju drugo...
EPA-EFE/BONNIE CASH / POOL

Podeli:

Predsednički savetnici Amos Hohstajn i Bret Mekgurk, koordinatori Bele kuće za Bliski istok, rekli su visokim izraelskim zvaničnicima kako poslednjih nedelja SAD podržavaju opštu strategiju izraelskog premijera Benjamina Netanjahua da preusmeri izraelski vojni fokus na sever, prema Hezbolahu, kako bi naterao tu grupu da se uključi u diplomatske razgovore s ciljem okončanja sukoba, rekli su zvaničnici za Politiko.

Nisu svi unutar Bele kuće bili za ovu ideju

Nisu svi u administraciji podržavali ovu izraelsku promenu, uprkos podršci unutar Bele kuće, izjavili su zvaničnici. Odluka o fokusiranju na Hezbolah izazvala je podele unutar američke vlade, naišla je na protivljenje iz Pentagona, Stejt department i obaveštajne zajednice, koji su smatrali da bi izraelski potez protiv iranske policije mogao uvući američke snage u još jedan sukob na Bliskom istoku.

Politiko je o tome razgovarao s dva izraelska i četiri američka zvaničnika, od kojih je većina zatražila anonimnost kako bi slobodno govorili o osetljivim diplomatskim razgovorima. Američko nacionalno veće za sigurnost odbilo je da bilo šta komentariše.

Dani Danon, izraelski ambasador jučer je odbio da komentariše privatne razgovore između izraelskih vođa i američkih zvaničnika kada su ga pitali o razgovorima Hohstajna i ostalih.

"Ne tražimo uvek dozvolu za sve što radimo", rekao je o ove dve zemlje, dodavši: "Mislim da ono što govore javno odražava cilj koji žele da postignu, a to je diplomatsko rešenje, kojem se mi ne protivimo."

Razdvajanje sukoba

Sredinom septembra, izraelski zvaničnici izjavili su kako se njihova vojska priprema za ovu promenu, ali nisu dali detalje o tome.

Hohstajn i Mekgurk preneli su izraelskim kolegama da, iako još uvek pozivaju na oprezan pristup, da bi trenutak mogao biti povoljan za takav potez, naročito nakon što je Hezbolah značajno oslabio proteklih meseci.

Hezbolah je dugo tvrdio da će stupiti u razgovore s Izraelom samo ako postigne primirje s Hamasom, s kojim se bori u Gazi. Ipak, američke procene su ukazivale na to da Hamas u tom trenutku veroatno neće pristati na primirje. To je značilo da bi sada mogao biti trenutak za fokusiranje na Hezbolah i razdvajanje ova dva sukoba.

Zvaničnici obaveštajne zajednice, u brifinzima i razgovorima s članovima Kongresa prošle nedelje, rekli su da su sve više zabrinuti zbog potencijala za direktnu kopnenu konfrontaciju između Izraela i Hezbolaha. Slični razgovori odvijali su se u Stejt departmentu , gde su zvaničnici bili zabrinuti zbog sve većeg broja civilnih žrtava u Libanu.

Neki u administraciji kažu da ono što izgleda kao nesuglasica zapravo predstavlja američki pristup ovom sukobu.

"Obe stvari mogu biti istinite — SAD može da želi diplomatno rešenje i da podržava veće ciljeve Izraela protiv Hezbolaha", rekao je visoki američki funkiconer. "Jasno je da administracija pazi da ne pređe liniju, samo nije jasno gde je ta linija."

SAD javno govorio jedno, iza zavese zapravo podržavao nešto drugo

Iza zavesa je sledeća situacija, Hohstajn, Mekgurk i drugi visoki američki zvaničnici nacionalne bezbednosti opisivali su izraelske operacije u Libanu kao istorisjki trenutak koji će oblikovati Bliski istok na bolje u godinama koje dolaze.

Razmišljanje je sledeće, piše Politiko: Izrael je uništio vrh zapovedne strukture Hezbolaha u Libanu, ozbiljno potkopao sposobnosti te grupa i oslabio Iran, koji je koristio Hezbolah kao proksi i sredstvo za procenu moći.

Čini se da su unutrašnje podele u administraciji donekle nestale poslednjih dana, a visoki američki zvaničnici sastali su se juče u Beloj kući s predsednikom Džozefom Bajdenom kako bi razgovarali o situaciji na terenu. Većina se složila da sukob, iako je osetljiv, može pružiti priliku za smanjenjem iranskog uticaja u Libanu i regionu.

Ipak, Bela kuća hoda po tankoj liniji, rekli su američki i izraelski zvaničnici. Bajdenova administracija želi da podržava izraelske akcije protiv grupe koju je SAD proglasio terorističkom i koja je ubila Amerikance i koja preti regionu.

Ipak, nije joj lako da u potpunosti podržava izraelsku kampanju, ili to čini javno, jer se boji da će se time previše uvući u libansku teritoriju, izazivajući sveopšti rat, rekao je jedan američki funkcioner.

Javna poruka administracije Izraelu i dalje glasi: izbegavajte eskalaciju i nastavite s diplomatskim pregovorima s Hezbolahom, posebno s predlogom 21-dnevnog primirja koji su prošle nedelje predložili SAD i Francuska.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Pao sneg: Nevreme ide ka Srbiji

Prethodnih dana snažan ciklon sa zapada Evrope premeštao se preko severa kontinenta, dalje na istok, a u sklopu njega i veoma izražen hladni front.

19:35

29.9.2024.

1 d

Podeli: