Svet 0

01.10.2024.

8:55

Ukrajina u "grotlu"; Odbrana probijena i sada ih čeka pakao; Ako padnu...

Ruske snage opkoljavaju ukrajinsko uporište Ugledar, što je izazvalo zabrinutost da bi ključna odbrambena tvrđava Kijeva uskoro mogla pasti u ruke Rusije.

Izvor: Blic, Moscow times

Ukrajina u "grotlu"; Odbrana probijena i sada ih čeka pakao; Ako padnu...
Profimedia

Podeli:

Kako piše Moskou tajms, a prenosi Blic, britanski obaveštajci su izvestili da su se ruske trupe približile Ugledaru iz tri pravca, čime prete da preseku poslednji preostali put od nekadašnjeg rudarskog grada.

Zabrinutost oko sudbine Ugledara porasla je nakon što su ruske trupe probile ukrajinsku odbranu zapadno od grada duž auto-puta T-05-09, koji vodi ka drugoj strateškoj tački u Donbasu - Velikoj Novosilki.

Podseća se da ruske snage pokušavaju da zauzmu Ugledar od početka invazije u punom obimu. Najpre su stigle do njegovog predgrađa u proleće 2022. Od tada je većina napada u južnom Donjeckom regionu bila fokusirana na ovu oblast.

Jedna od najiskusnijih ukrajinskih jedinica, 72. zasebna mehanizovana brigada, poslata je da brani grad. Ova brigada, koja je imala ključnu ulogu u potiskivanju ruskih snaga iz Kijeva ranije, sada brani Ugledar skoro 20 meseci.

Ruske snage su obnovile svoje direktne napade na Ugledar uporedo sa ofanzivom na Bahmut početkom 2023. godine, ali su ponovo odbijene. Za samo nedelju dana te zime, Rusija je navodno izgubila oko 130 vozila, a nekada elitna 155. gardijska mornarička pešadijska brigada je praktično uništena.

Prema rečima ukrajinskog vojnog oficira koji je upoznat sa situacijom na terenu, Rusi trenutno koriste sličnu taktiku onoj koja je korišćena početkom 2023. On je naglasio da je ključna prednost Rusije njena dominacija u ljudstvu i opremi.

"Prošle zime, Rusi su se takođe kretali ka Ugledaru koristeći više od 100 komada opreme. Sada, oni imaju za cilj da opkole grad sa boka - da napreduju dalje, izbegavajući gradsku borbu. Ovo se radi da bi se branioci grada ili povukli ili opkolili", rekao je on.

Ukrajinski vojni analitičar Oleksandr Kovalenko rekao je za moskovski list da je uspeh Rusije u probijanju ukrajinskih linija oko Ugledara u velikoj meri posledica njene ekstenzivne upotrebe vođenih bombi (KAB) za gađanje ključnih odbrambenih položaja.

"Ova oblast je sada najaktivnija u pogledu upotrebe vođenih bombi posle Pokrovska. Udari na Ugledar su sada još intenzivniji od onih na frontu Kurahovo i Pokrovsk. Ovo je ključni faktor u probijanju naših odbrambenih linija i godinama nismo imali efikasne kontramere", rekao je Kovalenko.

Ruske trupe su već ušle u jugoistočni sektor Ugledara, prema video snimcima koji su objavljeni.

Međutim, veća opasnost za ukrajinsku 72. brigadu bila bi ako bi presekli magistralni put koji povezuje Ugledar sa Bohojavlenkom, šest kilometara severno.

Ako se auto-put preseče, to bi moglo biti katastrofalno za ukrajinske snage, rekao je Kovalenko. Ruske jedinice su već stigle do kritične raskrsnice jugozapadno od grada, verovatno stavljajući delove puta pod svoju kontrolu.

"Svakako, opkoljavanje sa severa biće kritična tačka za Ugledar i biće ozbiljan problem izvući ukrajinski garnizon iz Ugledara. Ako ne koriste puteve, moraće da se povlače kroz otvorena polja, a to je mnogo teži zadatak povezan sa velikim gubicima", rekao je Kovalenko.

U slučaju da Ugledar padne, ruski predsednik Vladimir Putin će izdati naredbu za zauzimanje ostatka Donbasa, što Ukrajina pokušava da zaustavi od početka rata.

Kako je pre nekoliko nedelja rekao jedan borac 72. brigade u okolini Ugledara, jedinica bi mogla da predstavlja pretnju ruskim snagama na južnom krilu Donjecke oblasti.

"Bez uništenja Ugledara, rusko napredovanje kod Pokrovska je nemoguće. Oni slede taktiku iz sovjetskog doba", rekao je borac.

Kovalenko, međutim, veruje da je samo pitanje vremena kada će ukrajinske trupe biti prinuđene da se povuku iz Ugledara. On je rekao da bi uništenje ruskih "klešta" koje trenutno okružuju grad zahtevalo kontraofanzivu velikih razmera, ali Ukrajini nedostaju neophodne reserve

"Ne vidim svrsishodnost prebacivanja rezervi tamo. Mislim da je razumnije povući garnizon nakon nekog vremena. Njegovo jačanje neće rešiti probleme. Ukrajina ne može da reši problem kontraofanzivnim akcijama. Razgovaramo o ozbiljnom proširenju odbrambene linije, ali nema potrebnih resursa i uslova. Čisto je pitanje kada će garnizon napustiti Ugledar i gde će tačno biti premešteni", smatra Kovalenko.

Kovalenko je istakao da misli da će Rusija, u slučaju da zauzme Ugledar, verovatno nastaviti svoju ofanzivu ka drugim ključnim logističkim čvorištima u Donbasu kao što su Velika Novosilka i Kurahovo. On je rekao da očekuje da će Rusi održati pritisak bez pauze za pregrupisanje.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Pao sneg: Nevreme ide ka Srbiji

Prethodnih dana snažan ciklon sa zapada Evrope premeštao se preko severa kontinenta, dalje na istok, a u sklopu njega i veoma izražen hladni front.

19:35

29.9.2024.

1 d

Podeli: