Svet 23

01.10.2024.

17:27

Uživo Puca sa svih strana; "Zapaliće ceo region"

Izraelska vojska (IDF) počela je pograničene kopnene operacije u južnom Libanu protiv militantne grupe Hezbolah duž severne granice Izraela, objavio je jutros Tajms of Izrael.

Izvor: B92.net

Puca sa svih strana; "Zapaliće ceo region"
Profimedia

Podeli:

IDF je jutros saopštio da je upad počeo sinoć i da je cilj bio infrastruktura Hezbolaha u brojnim libanskim selima duž granice koja su predstavljala pretnju izraelskim gradovima.

Kopnenim trupama pomoć su pružale vazdušne i artiljerijske snage, saopštila je vojska, dodajući da je operacija zasnovana na planovima koje su izradili Generalštab i severna komanda IDF.

Potvrda toga da izraelske trupe deluju na libanskoj strani granice stigla je nekoliko sati nakon što su se na društvenim mrežama i u nekim arapskim medijima pojavili različiti oprečni izveštaji o tome da li su neke trupe već prešle granicu.

Libanske trupe dodatno su pojačale spekulacije kada su se povukle oko pet kilometara s položaja duž granice kasno u ponedeljak.

Kopnena ofanziva IDF počela je oko dve nedelje nakon pojačanih borbi s Hezbolahom.

Uživo

17:22

Egipat: Izraelska eskalacija preti da zapali ceo region

Egipatski ministar spoljnih poslova osudio je ono što je opisao kao "ozbiljnu eskalaciju" u južnom Libanu, nakon što je izraelska vojska saopštila da je pokrenula "ograničeni" kopneni upad.

Badr Abdelati upozorio je da izraelska eskalacija preti da zapali ceo region "na način koji će dovesti do strašnih sigurnosnih i humanitarnih posledica", navodi se u saopštenju egipatskog ministarstva spoljnih poslova.

Abdelati je takođe najavio da će Egipat odbiti sve pokušaje uspostavljanja novog statusa "quo" koji krši suverenitet Libana.

17:21

Hezbolah: Lansirali smo projektile prema izraelskoj vazdušnoj bazi

Hezbolah je saopštio da je lansirao projektile prema izraelskoj vazdušnoj bazi. Militantna grupa je u objavi na Telegramu navela kako je cilj bila vazdušna baza Sde Dov u predgrađu Tel Aviva.

16:23

"Ako Iran napadne, biće posledica"

Portparol izraelske vojske Daniel Hagari kaže da Izrael u ovom trenutku nije identifikovao nikakvu vazdušnu pretnju iz Irana. Ovaj istup dolazi nakon što je zvaničnik Bele kuće izjavio da Sjedinjene Države imaju naznake kako Iran priprema napad balističkim projektilima na Izrael. 

Hagari je dodao kako je vojska na visokom stepenu pripravnosti i da bi iranski napad imao posledice. 

16:22

Izrael poziva četiri dodatne brigade

Izraelska vojska pozvala je četiri dodatne brigade za "operativne misije" na severu zemlje. U objavi na Telegramu stoji da će rezervne brigade osigurati nastavak misija protiv Hezbolaha.

"U skladu s procenom situacije, IDF poziva četiri dodatne brigade za operativne misije na severu. To će omogućiti nastavak operativnih aktivnosti protiv terorističke organizacije Hezbolah i postizanje operativnih ciljeva, uključujući siguran povratak stanovnika severnog Izraela svojim domovima", rečeno je. 

15:40

Evropske zemlje pozivaju građane da napuste Liban

Evropske zemlje pozivaju svoje građane da napuste Liban zbog kopnene ofanzive koju je Izrael započeo u utorak, prenosi evropski Politiko.

Holandski ambasador u Libanu Frank Molen saopštio je da Holandija još uvek neće organizovati let za evakuaciju, ali da savetuje građane da ''idu dok još mogu''.

''Letovi za evakuaciju su zaista poslednje sredstvo, to ćemo uraditi samo ako zaista ne možemo da uradimo ništa drugo'', rekao je on za Politiko.

15:38

Izraelska vojska: Već mesecima izvodimo upade u Liban

Izraelske snage mesecima izvode upade u južni Liban, otkrivajući Hezbolahove tunele i skladišta oružja ispod kuća i pronalazeći planove invazije te militantne grupe, rekao je portparol izraelske vojske Daniel Hagari.

Izraelska vojska u objavi na Telegramu navodi da su vojnici prikupili "vredne obaveštajne podatke" i demontirali "napredno oružje iranskog porekla".

"Snage su takođe otkrile i uništile podzemnu infrastrukturu, pogodile hiljade ciljeva i stotine skladišta oružja, uništile tone eksploziva i stotine stambenih prostora za operativce, zapovedne centre i još mnogo toga", rečeno je.

14:58

Upozoreni su: Uploviće brod pun eksploziva?

Amnesti Internešnel (AI) pozvao je Crnu Goru i Sloveniju da spreče brod pod portugalskom zastavom, MV Kathrin, da pristane u njihove luke zbog jasnog rizika da bi taj teret mogao doprineti ratnim zločinima u Gazi.

Prema informacijama vlade Namibije i portugalskog ministra spoljnih poslova, MV Kathrin nosi eksplozive namenjene Izraelu.

"Namibijske vlasti su u avgustu odbile da brod uđe u glavnu luku, naglašavajući da njegov operater tvrdi da teret uključuje osam kontejnera RDX Hexogen eksploziva koji su namenjeni Izraelu", navodi Amnesti Internešnel.

  • Sve najnovije i najvažnije informacije o ratu u Svetoj zemlji čitajte na našem LIVE Blogu.
     

Podeli:

23 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Pao sneg: Nevreme ide ka Srbiji

Prethodnih dana snažan ciklon sa zapada Evrope premeštao se preko severa kontinenta, dalje na istok, a u sklopu njega i veoma izražen hladni front.

19:35

29.9.2024.

1 d

Podeli: