Svet 33

01.10.2024.

23:44

Besni veliki sukob; Izrael najavio osvetu; Amerika ušla u rat? VIDEO

Izraelska vojska saopštila je da su ispaljene rakete iz Irana na Izrael.

Izvor: B92.net

Besni veliki sukob; Izrael najavio osvetu; Amerika ušla u rat? VIDEO
Profimedia

Podeli:

Sirene su se oglasile širom Izraela.

Završeno

23:03

Hagari: Izrael će odabrati kad i kako će odgovoriti

Portparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) Danijel Hagari izjavio je da će Izrael izabrati kako i kada će odgovoriti na večerašnji iranski napad.

Hagari je rekao da je bio "mali broj pogodaka u centru Izraela i u južnom Izraelu" od 180 balističkih projektila ispaljenih na Izrael, preneo je Tajms of Izrael.

"Većinu projektila presreli su Izrael i odbrambena koalicija predvođena Sjedinjenim Američkim Državama", istakao je portparol IDF-a. Hagari rekao da je napad "teška i opasna eskalacija" i da će imati posledice.

23:01

"90 odsto projektila je pogodilo mete"

Druga izjava Korpusa čuvara islamske revolucije:

"Gađani su strateški centri okupiranih teritorija. 90% projektila je uspešno pogodilo mete".

Oni dodaju da je to područje Izraela zaštićeno najnaprednijim PVO sistemima, te da će na svaki pogrešan potez neprijatelja odgovoriti na destruktivan način.

22:42

Netanjahu najavio osvetu: "Napad je propao"

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je da će se Iran suočiti sa posledicama svog večerašnjeg napada.

Iran je večeras napravio veliku grešku – i platiće za to", rekao je Netanjahu. "U raketnom napadu, iza tog napada stoji i namerna i smrtonosna ruka – dolazi iz Teherana", dodao je on.

"Rekao je da je napad propao", uprkos tvrdnjama Teherana da je oko 90 odsto raketa pogodilo svoje ciljeve.

22:41

Zakazan hitan sastanak Saveta bezbednosti UN

Savet bezbednosti UN sastaće se hitno u sredu da razgovara o eskalaciji neprijateljastava na Bliskom istoku saopštila je danas Švajcarska, predsedavajuća Savetom ovog meseca. 

"Zakazali smo sastanak za 10.00 po njujorškom vremenu (16.00 po  srednjeevropskom), saopštilo je Predsedništvo.

22:30

Ostin razgovarao sa Galantom

Američki ministar odbrane Lojd Ostin razgovarao je večeras sa izraelskim ministrom odbrane Joavom Galantom ubrzo nakon iranskog raketnog napada na Izrael, izjavio je portparol Pentagona Pet Rajder.

Ostin je ponovo čvrstu posvećenost SAD odbrani Izraela i naglasio da su SAD i dalje dobro pozicionirane na Bliskom istoku da brane američku imovinu i Izrael, istakao je Rajder, a prenosi Tajms of Izrael.

22:29

Pentagon: Američki razarači ispalili desetak projektila presretača na iranske rakete

Američko ministarstvo odbrane saopštilo je da su razarači američke mornarice pozicionirani u regionu Bliskog istoka ispalili desetak projektila presretača na rakete koje su večeras ispaljene iz Irana na Izrael.

Američka vojska u tom području nije koristila nikakva druga sredstva, izjavio je portparol Pentagona Patrik Rajder, ocenivši da je reč o ''značajnom'' iranskom napadu.

21:58

Pentagon: Dvostruko veći napad od onog u aprilu

Iranski udar na Izrael bio je "dvostruko veći" od onog u aprilu, prema Pentagonu.

Iran je u aprilu lansirao više 170 bespilotnih letelica i 120 balističkih projektila, od čega je 99 odsto njih presretnuto, prema izraelskoj vojsci. Nepotvrđene informacije govore kako je večeras na Izrael ispaljeno gotovo 200 projektila. 

21:55

Slavlje na ulicama Teherana

Stotine građana Irana izašlo je na ulice Teherana kako bi proslavili napad u kojem je ispaljeno gotovo 200 projektila na Izrael. 

21:54

Napašće opet? Iz Izraela za B92.net: "Čuli smo snažne eksplozije. Svi su blizu skloništa"

Potpredsednica izraelske nevladine organizacije "Monitor", Olga Izrael, oglasila se za B92.net i podelila svoje iskustvo sa lica mesta nakon što je Iran izveo masovni raketni napad na tu zemlju.

Ceo tekst pročitajte ovde.

33 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: