Svet 4

30.09.2024.

20:53

ATACMS znači kraj: Počinje totalni sukob dve supersile?

Svet se približava totalnom sukobu između supersila, ocenio je stručnjak za međunarodnu politiku Dejvid Ignatijus u autorskom tekstu za Vašington post.

Izvor: Tanjug

ATACMS znači kraj: Počinje totalni sukob dve supersile?
Profimedia

Podeli:

On je podsetio da je američki predsednik Džozef Bajden prošle nedelje "umesto da rizikuje odmazdu Rusije" izbegao zahtev ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog da upotrebi američke rakete za gađanje ciljeva duboko na teritoriji Rusije.

"Ukrajinske pristalice rugaju se Bajdenovom oprezu, tvrdeći da je to znak slabosti. Ali ova kritika je preoštra. Ne bi trebalo da želimo usijanu glavu u Beloj kući. Izbegavajući rizik od eskalacije, Bajden je poslušao savete svojih obaveštajnih savetnika i ispunio obaveze bilo kog predsednika da smanji opasnost od nuklearnog rata", navodi se u tekstu.

Po njegovom mišljenju, Bajden bi trebalo da preduzme druge agresivne korake da podrži Ukrajinu, čak i ako odbije da izvrši udare dugog dometa pomoću raketa ATACMS.

"Poseta Kijevu ovog meseca izazvala je zabrinutost da umorna Ukrajina počinje da se povija pod pritiskom ovog užasnog rata. Politička baza Zelenskog se raspada, a produženi rat do iscrpljivanja će rasparčati Ukrajinu. Sjedinjene Američke Države i njeni saveznici moraju da pomognu Kijevu da uskoro postigne pravedan mir, čak i ako to nije potpuna pobeda, koju Zelenski traži", napominje ekspert.

On je takođe naveo da Rusija sve više signalizira da su raketni udari dugog dometa "crvena linija".

Putin je najavio promenu nuklearne doktrine kako bi se napadi nenuklearne države koju podržava nuklearna država smatrali "zajedničkim napadom na Rusku Federaciju".

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Pao sneg: Nevreme ide ka Srbiji

Prethodnih dana snažan ciklon sa zapada Evrope premeštao se preko severa kontinenta, dalje na istok, a u sklopu njega i veoma izražen hladni front.

19:35

29.9.2024.

1 d

Podeli: